Wykonanie
Dzisiejszy dzień to zdecydowanie nie mój dzień. W pracy zbił mi się kubek i zepsułam myszkę do laptopa. Chciałam poprawić sobie nastrój i kupić
oliwki z
migdałami. Niestety dzięki mojej ślepocie kupiłam
oliwki faszerowane
czosnkiem. Dobre ale gdy odkryłam pomyłkę byłam zawiedziona. Naprawdę muszę zainwestować w okulary. A na koniec mój tata zgubił pod moim domem wszystkie dokumenty. Gorzej być nie może. Chociaż dzień się jeszcze nie skończył...W całym tym zabieganiu i przekonaniu że ten dzień muszę spisać na straty nie chciało mi się zbytnio wysilać. A poza tym naprawdę obawiałam się, że spalę wszystko co zacznę robić. Zrobiłam więc zapiekankę. I choć nie przepadam za daniami tego typu nie da się ukryć, że są bardzo proste i można wrzucić wszystko co mamy w lodówce. To bezpieczne. Tu nic się nie może nie udać. Takie dania czynią świat i gotowanie mniej skomplikowanym. A osoby które nie czują się w kuchni najlepiej pokochają tego typu przepisy. Podstawą jest
makaron,
mięso mielone i warzywa. Dowolne warzywa. Możecie kombinować także z
serami. Ja wykorzystałam
ser kozi i
cheddar. Pełna dowolność. Mój m. powiedział, że to jedna z lepszych zapiekanek jakie zrobiłam:)

Składniki:płaty
makaronu lasagne (w zależności do wielkości formy do zapiekania)500 g
mięsa mielonego1
paprykaduża
cebula50 g
sera koziego (twardego)50 g
cheddara- startego
sólpieprzzioła prowansalskieolej do smażenia (u mnie
ryżowy)
sos beszamelowy2 szklanki
mleka (lub więcej)2 łyżki
masła2 łyżki
mąkisólpieprzWykonanie:
Paprykę pokrój w kostkę,
cebulę w półplasterki a
paprykę w kostkę. Podsmaż je na odrobinie
oleju. Dodaj
mięso mielone i smaż dalej. Zrób beszamel. W rondlu rozpuść
masło i dodaj do niego
mąkę. Wymieszaj. Stopniowo dolewaj
mleko. Ciągle mieszaj aby nie powstały grudki. Dolej tyle
mleka aby sos nie był zbyt gęsty. Przypraw
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Połowę sosu dodaj do warzyw i
mięsa. Wymieszaj. Na dno formy do zapiekania wylej chochlą trochę sosu. Ułóż na nim plastry
makaronu. Na to przełóż cały
mięso warzywny farsz. Ułóż kolejną warstwę
makaronu i polej resztą sosu. Wierz zapiekanki posyp
serem i rozrzuć kawałki
sera koziego. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 20-25 minut w temp. 180 stopni.Smacznego!