Wykonanie
Lazanii nie trzeba chyba nikomu opisywać,
makaron przekładany
sosem bolońskim, beszamelem i
żółtym serem. Niezwykle syta i czasochłonna potrawa, bo musimy przygotować oba sosy,
makaron i później wszystko ładnie złożyć w całość i poczekać aż się upiecze. Ale powiedzenie ciężka praca popłaca, w tym przypadku ma idealne
pokrycie ;-)

Składniki12 płatów
makaronu do lazanii500 g
mięsa mielonego (u mnie z
indyka)1 duża
cebula4 ząbki
czosnku500 g
przecieru pomidorowego3 łyżki
olejusól,
pieprz,
cukier,
zioła prowansalskie,
gałka muszkatołowa150 g startej
mozarelli50 g
masła5 łyżek
mąki1,5 szklanki
mleka


WykonanieW dużym garnku zagotowujemy
wodę i partiami odgotowujemy płaty
makaronu (ok. 2 minuty).
Makaron hartujemy zimną
wodą i odkładamy na bok (rozkładamy płasko na desce, nie kładziemy jeden na drugim).Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę (nie rumienimy). Dodajemy
mięso, posiekany
czosnek i smażymy całość aż
mięso straci czerwony kolor. Wlewamy
przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku
pieprzem,
solą,
cukrem i
ziołami. Całość dusimy aż sos zgęstnieje po czym zdejmujemy z ognia.W garnuszku rozpuszczamy
masło i zdejmujemy z ognia. Do
masła dodajemy
mąkę (po jednej łyżce) i dokładnie mieszamy. Dolewamy
mleko i mieszamy energicznie żeby nie było grudek. Stawiamy na gaz i podgrzewamy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje (ciągle mieszając). Następnie dolewamy resztę
mleka i ponownie mieszamy aż zgęstnieje. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy niewielką ilością
sosu bolońskiego i układamy 3 płaty
makaronu (będą 4 warstwy
makaronu). Na
makaron wykładamy 1/4 beszamelu (beszamel dzielimy na 4 części), na to 1/3
sosu bolońskiego i posypujemy
serem i znowu
makaron, beszamel,
sos boloński i
ser, i tak do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to beszamel posypany
serem. Pieczemy ok. 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180 °C, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy ok. 15 minut aż
ser się zarumieni.