Wykonanie
Bardzo często zdarza mi się robić clafoutis w wersji na słodko (np. tu) bo to bardzo szybkie i proste ciasto. Ale dziś naszło mnie żeby zrobić wersję wytrawną. I cóż...jest smacznie, szybko i prosto. Lubię w tym daniu to że można dodać do niego to co znajdziecie w swoich lodówkach i nie trzeba się za wiele nakombinować. Świetne będzie np. z grillowaną
cukinią lub z
boczkiem.

Składniki:4
jajka100 g
mąki pszennej3/4 szklanki
mlekaposiekany
szczypiorek (ok pół szklanki)garść pokrojonych w kawałki zielonych
oliwek100 g
sera pleśniowego (pokrojonego w kawałki40 g startego
cheddarasólpieprzbazyliaoreganomasło do wysmarowania formyWykonanie:W misce wymieszaj trzepaczką
jajka na jednolitą masę. Wysp
mąkę i wlej
mleko ciągle mieszając. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstsza od ciasta naleśnikowego. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaj więcej
mąki a jeśli geste
mleka. Dodaj
przyprawy,
oliwki,
szczypiorek i
sery. Wymieszaj łyżką. Przelej do formy do zapiekania wysmarowanej odrobiną
masła. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 30 minut.Smacznego!