Wykonanie
a właściwie wielkanocny
chleb z
ziołami – miesięcznik „Kuchnia” n 4/2009.Niezwykle aromatyczny, z chrupiącą skórką i miękkim aromatycznym środkiem. Ostatnio cały czas go wypiekam na prośbę rodziny. Do mieszania uzywam maszyny do
chleba. Wypiekam go w piekarniku. Używam suszonych
ziół lub częściowo suszonych i świeżych (czasem
daję więcej
szczypiorku).Na zdjęciach poniżej krojony jeszcze parujący – zaraz po wyjęciu z piekarnika

Składniki :400 g
mąki pszennej1 szklanka
mleka30 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli50 g
masła1 łyżeczka posiekanej zielonej
pietruszki,
tymianku,
bazylii,
oregano i
szczypiorku1
jajkoWykonanie :Do
mąki wlewamy rozpuszczone w letnim
mleku drożdże wymieszane z
cukrem. dodajemy
sól i roztopione, wystudzone
masło.Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i lśniące, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.Do wyrośniętego ciasta dodajemy umyte, osuszone i posiekane
zioła. Całość zagniatamy, formujemy bochenek i przekładamy do natłuszczonej formy. Wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczmy na złoty kolor przez około godzinę w temp. 180 st C.
