ßßß Cookit - przepis na Chleb z ziołami

Chleb z ziołami

nazwa

Wykonanie

a właściwie wielkanocny chleb z ziołami – miesięcznik „Kuchnia” n 4/2009.
Niezwykle aromatyczny, z chrupiącą skórką i miękkim aromatycznym środkiem. Ostatnio cały czas go wypiekam na prośbę rodziny. Do mieszania uzywam maszyny do chleba. Wypiekam go w piekarniku. Używam suszonych ziół lub częściowo suszonych i świeżych (czasem daję więcej szczypiorku).
Na zdjęciach poniżej krojony jeszcze parujący – zaraz po wyjęciu z piekarnika
Składniki :
400 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
50 g masła
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki, tymianku, bazylii, oregano i szczypiorku
1 jajko
Wykonanie :
Do mąki wlewamy rozpuszczone w letnim mleku drożdże wymieszane z cukrem. dodajemy sól i roztopione, wystudzone masło.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i lśniące, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy umyte, osuszone i posiekane zioła. Całość zagniatamy, formujemy bochenek i przekładamy do natłuszczonej formy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczmy na złoty kolor przez około godzinę w temp. 180 st C.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=438