ßßß Cookit - przepis na Lubicie ślimaki?

Lubicie ślimaki?

nazwa

Wykonanie

Oczywiście w postaci bułeczek! :) Ja od dziś powiem więcej - zakochaliśmy się w nich bez opamiętania! Są fantastyczne zarówno w smaku, jak i wyglądzie, czego chcieć więcej? Puszyste w środku, delikatnie chrupiące z zewnątrz, a posmak ziół sprawia, że nie trzeba nawet dodatków do ich zjedzenia. Spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku! Przepis jest jak zwykle kombinowany, częściowo z moich zapisków, częściowo z moich wypieków (z dwóch przepisów).
(
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży,
- niecałe 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli, nawet czubata,
- 1 jajko,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- niecałe 4 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki,
- 1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii,
- dodatkowo: 1 jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania, sezam, 2 łyżki roztopionego masła.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier. Mieszamy trzepaczką, odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy jajko, sól, zioła, masło i stopniowo mąkę. Jeśli ciasto zacznie się kleić to trzepaczki, przekładamy na blat i zaczynamy zagniatać, podsypując mąką. Ilość mąki należy dostosować do ciasta - jeśli się nie klei, można dodać jej trochę mniej. Zagniatamy bardzo starannie, do elastyczności. Przekładamy kulę do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Ciasto krótko wyrabiamy, a następnie dzielimy na 12 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placuszek. Za pomocą pędzelka smarujemy odrobiną roztopionego masła, a następnie zwijamy w rulonik (jak naleśnik). Rulonik zwijamy na kształt ślimaka, a jego zakończenie wciskamy pod spód. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kolejne 30-40 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Po upływie 30-40 minut, smarujemy ślimaczki roztrzepanym jajkiem i mlekiem, a następnie posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 25 minut. W trakcie pieczenia, gdy ślimaczki zaczną się szybko rumienić, można przykryć je folią. Smacznego!!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/04/lubicie-slimaki.html