ßßß
Składniki:100 g mąki pszennej100 g sera żółtego (w oryginale Gruyere, ale może być każdy ostrzejszy lub mieszane sery, ja użyłam Cheddara)125 ml mleka3 jajka45 g masłaszczypta soli, gałki muszkatołowej i pieprzu2 łyżeczki świeżych ziół (szczypiorek, tymianek, oregano) - opcjonalnie
Sposób wykonania:Mleko z masłem umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Dodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać, by nie utworzyły się grudki. Zmniejszyć płomień i od czasu do czasu mieszając gotować 1-2 minuty. Ciasto powinno zacząć kleić się do dna. Tak zaparzone ciasto odstawić na 5 minut.Do nieco przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i ubijać mikserem, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać starty ser, przyprawy i ewentualnie zioła. Tak przygotowaną masę umieścić w worku cukierniczym i na blachę wyłożona papierem do pieczenia wyciskać niewielkie, około 3 cm kulki. Jeśli chcecie nadziewać ptysie kulki powinny być większe. Ciasto można też nakładać łyżeczką. Wierzch ptysi można też dodatkowo posypać serem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 200C, ok. 15-20 minut. Ptysie powinny być ładnie zezłocone.Smacznego :)