ßßß Cookit - przepis na Ptysie serowe - gougeres

Ptysie serowe - gougeres

nazwa

Wykonanie

Przepyszna i bardzo prosta przekąska z ciasta parzonego i żółtego sera.
Gougeres, we Francji najczęściej podaje się do wina,
ale moim zdaniem są bardzo uniwersalne i będą świetnie smakowały z różnymi dipami,
albo nadziewane delikatnymi pastami.
Można im nadać wyraźniejszego charakteru, dodając do ciasta ulubione zioła,
albo upiec mini-ptysie i wykorzystać jako dodatek do zup.
Składniki:
100 g mąki pszennej
100 g sera żółtego (w oryginale Gruyere, ale może być każdy ostrzejszy lub mieszane sery, ja użyłam Cheddara)
125 ml mleka
3 jajka
45 g masła
szczypta soli, gałki muszkatołowej i pieprzu
2 łyżeczki świeżych ziół (szczypiorek, tymianek, oregano) - opcjonalnie
Sposób wykonania:
Mleko z masłem umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Dodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać, by nie utworzyły się grudki. Zmniejszyć płomień i od czasu do czasu mieszając gotować 1-2 minuty. Ciasto powinno zacząć kleić się do dna. Tak zaparzone ciasto odstawić na 5 minut.
Do nieco przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i ubijać mikserem, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać starty ser, przyprawy i ewentualnie zioła. Tak przygotowaną masę umieścić w worku cukierniczym i na blachę wyłożona papierem do pieczenia wyciskać niewielkie, około 3 cm kulki. Jeśli chcecie nadziewać ptysie kulki powinny być większe. Ciasto można też nakładać łyżeczką. Wierzch ptysi można też dodatkowo posypać serem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 200C, ok. 15-20 minut. Ptysie powinny być ładnie zezłocone.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/12/Ptysie-serowe-gougeres.html