Wykonanie
Przepyszna i bardzo prosta przekąska z ciasta parzonego i
żółtego sera.Gougeres, we Francji najczęściej podaje się do
wina,ale moim zdaniem są bardzo uniwersalne i będą świetnie smakowały z różnymi dipami,albo nadziewane delikatnymi pastami.Można im nadać wyraźniejszego charakteru, dodając do ciasta ulubione
zioła,albo upiec mini-ptysie i wykorzystać jako dodatek do zup.

Składniki:100 g
mąki pszennej100 g
sera żółtego (w oryginale Gruyere, ale może być każdy ostrzejszy lub mieszane
sery, ja użyłam
Cheddara)125 ml
mleka3
jajka45 g
masłaszczypta
soli,
gałki muszkatołowej i
pieprzu2 łyżeczki świeżych
ziół (
szczypiorek,
tymianek,
oregano) - opcjonalnie


Sposób wykonania:
Mleko z
masłem umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Dodać przesianą
mąkę i energicznie wymieszać, by nie utworzyły się grudki. Zmniejszyć płomień i od czasu do czasu mieszając gotować 1-2 minuty. Ciasto powinno zacząć kleić się do dna. Tak zaparzone ciasto odstawić na 5 minut.Do nieco przestudzonego ciasta wbijać po jednym
jajku i ubijać mikserem, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać
starty ser,
przyprawy i ewentualnie
zioła. Tak przygotowaną masę umieścić w worku cukierniczym i na blachę wyłożona papierem do pieczenia wyciskać niewielkie, około 3 cm kulki. Jeśli chcecie nadziewać ptysie kulki powinny być większe. Ciasto można też nakładać łyżeczką. Wierzch ptysi można też dodatkowo posypać
serem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 200C, ok. 15-20 minut. Ptysie powinny być ładnie zezłocone.Smacznego :)