ßßß
Składniki:Ciasto:250 g mąki120 g zimnego masła pokrojonego w kawałkiszczypta soli2 łyżki oliwylodowata wodaNadzienie:500 g dyni (obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę)100 g kiełbasy chorizo100 g sera (u mnie cheddar)kulka mozzarelli2 łyżki śmietany1 cebulasólpieprzolej do smażenia (użyłam ryżowego)Wykonanie:Składniki na ciasto połącz i wyrób ciasto. W razie potrzeby dolej więcej wody lub dodaj mąkę. Wstaw na lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę ponakłuwaj widelcem i piecz w temp. 180 stopni przez 15 minut.Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju. Wrzuć dynię i delikatnie przemieszaj. Gdy zacznie się przypiekać przełóż ją do miski. Na ta sama patelnię wrzuć chorizo pokrojone w kawałki i podsmaż przez kilka sekund aż lekko się zrumieni. Trzeba go pilnować bo szybko się pali. Dodaj ją do dyni. Na podpieczone ciasto przełóż nadzienie. W małej miseczce wymieszaj śmietanę i ser. Wylej masę na nadzienie. Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na dyni. Zapiekaj w temp. 180 stopni przez 30 minut. Aż tarta będzie rumiana.Smacznego!