Wykonanie
Ostatnio moja przyjaciółka powiedziała mi, że ma mnóstwo zamrożonej dyni. I brak pomysłu co dalej. Nie dziwię się
dynia to trudne warzywo. Potrafi być po prostu mdła a niedoprawiona jest niejadalna. Więc dziś trochę na życzenie
dynia:) A konkretnie
tarta z
dynią i chorizo. Fantastyczna! A do tego szybka i smaczna. Więcej
dyniowych przepisów znajdziecie tu, tu, tu, tu i tu .A korzystając z okazji życzę Wam spokojnych, radosnych i smacznych świąt Wielkanocnych:)

Składniki:Ciasto:250 g
mąki120 g zimnego
masła pokrojonego w kawałkiszczypta
soli2 łyżki
oliwylodowata
wodaNadzienie:500 g dyni (obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę)100 g
kiełbasy chorizo100 g
sera (u mnie
cheddar)kulka
mozzarelli2 łyżki
śmietany1
cebulasólpieprzolej do smażenia (użyłam
ryżowego)Wykonanie:Składniki na ciasto połącz i wyrób ciasto. W razie potrzeby dolej więcej
wody lub dodaj
mąkę. Wstaw na lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylep
ciastem formę ponakłuwaj widelcem i piecz w temp. 180 stopni przez 15 minut.
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na
oleju. Wrzuć
dynię i delikatnie przemieszaj. Gdy zacznie się przypiekać przełóż ją do miski. Na ta sama patelnię wrzuć chorizo pokrojone w kawałki i podsmaż przez kilka sekund aż lekko się zrumieni. Trzeba go pilnować bo szybko się pali. Dodaj ją do dyni. Na podpieczone ciasto przełóż nadzienie. W małej miseczce wymieszaj
śmietanę i
ser. Wylej masę na nadzienie.
Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na dyni. Zapiekaj w temp. 180 stopni przez 30 minut. Aż
tarta będzie rumiana.Smacznego!