Wykonanie

Wiele korzyści płynie z posiadania włoskich sąsiadów. Zwłaszcza takich, którzy świetnie gotują i od czasu do czasu dzielą się przepisami lub przynoszą babeczki upieczone przez włoską ciocię. Arancini to nadziewane,
ryżowe kulki, które następnie panieruje się i smaży na głębokim
oleju. Oryginalnie pochodzą z Sycylii. Najpopularniejszą odmianą jest arancini con ragu nadziewane
mięsem,
groszkiem i
mozarellą. Inne odmiany to arancini con
burro z
masłem, arancini con funghi z
grzybami, arancini con melanzane z
bakłażanem czy con salmone z
łososiem. Jednak nasz sycylijski szef kuchni twierdzi, że farsz to kwestia gustu.Przygotowanie arancini wymaga czasu i cierpliwości. Jeśli jednak macie trochę jednego i drugiego: to naprawdę warto!Możecie też spróbować je upiec - co zaoszczędzi czasu i pracy.***There are many benefits from having Italian neighbors. Especially those who cook
very well and from
time to
time share some recipes or bring cupcakes baked by an Italian auntie. Arancini is stuffed rice balls which are then immerses in a breadcrumbs and fried in deep oil. They originally come from Sicily. The
most common kind is arancini con ragu stuffed with meat, peas and
mozzarella. Other varieties include arancini con
burro with butter, arancini con funghi with mushrooms, arancini con melanzane with eggplant or con salmone with salmon. However, our Sicilian chef says that the stuffing is a matter of taste.Preparing arancini requires
time and patience. However, if you have a little one and the other: it's really worth it!Aranciniczas przygotowania: długoCzego potrzebujesz?0,5 kg
ryżu na każdą szklankę
ryżu - dwie szklanki zimnej
wody30 g
masłaszczypta
szafranu + 1/4 szkl ciepłej
wodydowolny farsz, my użyliśmy:1 puszka
pomidorów4 świeże
pomidory, pokrojone1 duża
cebula, pokrojona150 g
groszkuoliwa+masło
pieprz sólmozarella, pokrojona w małe kostki
bułka tartaolej do głębokiego smażeniaCo teraz?1.Ugotuj
ryż, a na 10 minut przed końcem dodaj
masło.2. Rozgnieć
szafran i wrzuć go do ciepłej
wody. Poczekaj ok. 5 minut, a następnie wlej go do
ryżu i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Ryż powinien być zimny, kiedy przystępujesz do przygotowywania arancini.3. Podsmaż
cebulę na
oliwie i
maśle, dodaj
pomidory i gotuj, aż część
wody wyparuje, a sos stanie się gęsty.4. Na osobnej patelni rozgrzej
oliwę i
masło, podsmaż na niej
groszek (aż będzie miękki).5. Połącz składniki sosu i i dopraw do smaku.Przygotowanie: rolowanie może okazać się nieco skomplikowane. Dlatego warto zerknąć na zamieszczone tu zdjęcia, żeby
mieć pojęcie o następnych punktach.1. Zwilż ręce
wodą.2. Złóż dłoń w łódkę, nabierz kulkę
ryżu i dopasuj ją do dłoni,tak aby powstało zagłębienie na farsz.3. Nałóż łyżkę lub dwie farszu, w środku umieść kawałek
mozarelli.4. Zaciśnij lekko dłoń, żeby
ryż uformował ścianki, po czym weź dodatkową porcję i delikatnie zacznij przykrywać farsz od góry, łącząc górną warstwę ze ściankami. Wygładź powierzchnie kulki i odłóż na bok.5. Kiedy uformujesz już wszystkie kulki, obtocz je w
bułce tartej i smaż na złoto na rozgrzanym tłuszczu.6. Podawaj od razu.

Arancinipreparation
time: longWhat do you need ?0 . 5 kg of ricefor every cup of rice - two cups of cold water30 g of butterpinch of saffron + 1/4 glass of warm waterany stuffing , we used :1 tin of tomatoes4 fresh tomatoes , chopped1 large onion , chopped150 g of peas
olive oil + butterpepper salt
mozzarella , cut into small cubesbread crumbsoil for deep fryingWhat now?1.Cook rice, 10 minutes before the end add butter .2 Crush saffron and put it into warm water. Wait about 5 minutes and then
pour it into the rice and mix everything thoroughly. Set aside to cool. Rice should be cold when you start the preparation of arancini.3 Sauté the onion in
olive oil and butter, add tomatoes and cook until the part of the water evaporates, and the sauce becomes thick.4 Heat
olive and butter in a seperate pan, fry the peas ( until it is soft) .5 Combine sauce ingredients and season to taste.Preparation: rolling and stuffing may be a bit complicated. Therefore, just take look at the pictures posted here, to get an idea about the next points.1 Moisten hands with water.2 Fold your palm as it would be a ball, get a ball of rice and align it on the hand in order to create a pocket for the stuffing.3 Put a tablespoon or two of stuffing, and put a piece of
mozarella.4 Close your hand a bit so the rice forms a
wall, then take the extra portion and gently start to cover the stuffing from the top, connecting the upper layer of the walls. Smooth surfaces of the balls and set aside .5 When your balls are ready, put them in bread crumbs and fry in deep oil until golden brown.6
Serve immediately.