ßßß
Składniki:1 l bulionu wołowegopół szklanki drobnej fasolipół szklanki drobnego makaronupuszka pomidorów2 marchewki1 łodyga selera naciowego1 duża cebula2 ząbki czosnkusólpieprzPesto z rukoli: (zamiast rukoli możesz użyć bazylii150 g rukoli1-2 ząbki czosnkułyżka ziaren słonecznika lub orzeszków piniowycholiwasólpieprzWykonanie:Zrób pesto. Zmiksuj rukolę, czosnek i ziarna słonecznika. Dodaj tyle oliwy aby masa dobrze się zmiksowała.Jeżeli używasz suchej fasoli namocz ją dzień wcześniej. Marchewkę i seler pokrój w plastry. Cebulę pokrój w półtalarki a czosnek drobno posiekaj. Podsmaż cebulę na oliwie a gdy lekko się zeszkli dodaj czosnek. Wymieszaj. Zagotuj bulion, wrzuć fasolę. Gdy trochę zmięknie dodaj marchewkę, seler i cebulę z czosnkiem. Gotuj przez chwilę. Wrzuć puszkę pomidorów i wsyp makaron. Gotuj zupę aż makaron będzie miękki. 3/4 pesto dodaj do zupy. Wymieszaj i dopraw do smaku. Przelej na talerze i do każdego nałóż łyżkę pesto. Zupę należy podawać natychmiast inaczej makaron zbyt mocno napęcznieje i zupa stanie się za gęsta.Smacznego!