Wykonanie
Cóż można zrobić z kawałka
dorsza i jajek? Całkiem niezłą zapiekankę:) Wczorajszy dzień nie należał do łatwych. Dużo biegania i brak czasu. Zarówno rano jaki i po południu nie miałam zbyt wiele czasu na gotowanie. Pierwszy pomysł na to żeby zrobić tartę upadł..ciasto
siedzi w lodówce 30 minut..nie mam tyle czasu..Pieczenie
dorsza..też nie bardzo bo musiałabym go stale pilnować. Więc może coś na kształt "placka
rybnego"? Składniki mieszam w misce, wkładam do piekarnika i gotowe. Żadnego czekania, stania przy garach...tak..to właśnie ekspresowe gotowanie:)
Składniki:3 duże
jajka75 g
mąki250 g
ryby125 g miękkiego
masła1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia450 ml
mlekaduża
cebula50 g
żółtego serasólpieprztymianeknatka pietruszkiWykonanie:Połącz ze sobą
jajka,
masło,
proszek do pieczenia i
mąkę aż powstanie gładka masa. Do drugiej miski wlej
mleko mleko z
cebulę pokrojoną w kostkę. Wymieszaj składniki mokre i suche.
Rybę pokrój na kawałki i dodaj do masy. Dopraw do smaku.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp zapiekankę. Przelej do formy żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem. Piecz 40 min. w temp. 190 stopni.Smacznego!