ßßß
Składniki:2 cukinie (moje były duże)100 g mąki1 jajkosólpieprzzioła prowansalskiełyżka posiekanej świeżej pietruszki (lub łyżeczka suszonej)1-2 ząbki czosnkuolej do pieczenia (zwykle smażę na oleju ryżowym lub z pestek winogron ale tym razem moją porcję usmażyłam na oliwie z dodatkiem papryczek chilli więc dodatkowo placki miały fajny posmak)Sos:100 ml jogurtu (greckiego lub zwykłego)2 ząbki czosnkupęczek koperkuopcjonalnie można dodać 1-2 łyżeczki majonezu ja z niego zrezygnowałamsól, pieprzWykonanie:Obierz cukinie i zetrzyj na tarce. Obciśnij nadmiar wody. Dodaj jajko. Stopniowo wsypuj mąkę. Może się okazać, że użyjesz jej odrobinę więcej jeśli ciasto okaże się za rzadkie lub mniej niż 100 g jeżeli uznasz że jest już wystarczająco gęste. Dodaj pokrojony w drobną kostkę czosnek. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju.Przygotuj sos. Do jogurtu dodaj pokrojony drobno czosnek i koperek. Przypraw według własnego gustu. Dodaj majonez jeśli go używasz. Sosem polej placki bez opamiętania:)Smacznego!