Wykonanie
Wyjazd wakacyjny już niestety za nami. Na szczęście pozostały zdjęcia i cała szafka przypraw w absurdalnych ilościach:) Żeby zatrzymać greckie klimaty postanowiłam przygotować placki z
cukinii. Delikatne i sycące są doskonałą alternatywą dla zwykłych placków ziemniaczanych. Najlepiej smakują z
sosem czosnkowym lub z tradycyjnymi tzatzykami ale zalegały u mnie ogromne ilości
koperku z działki od teścia. Trzeba było go wykorzystać więc podałam placki z
sosem czosnkowo-
koperkowym. Połączenie idealne:)
Składniki:2
cukinie (moje były duże)100 g
mąki1
jajkosólpieprzzioła prowansalskiełyżka posiekanej świeżej
pietruszki (lub łyżeczka suszonej)1-2 ząbki
czosnkuolej do pieczenia (zwykle smażę na
oleju ryżowym lub z pestek
winogron ale tym razem moją porcję usmażyłam na
oliwie z dodatkiem
papryczek chilli więc dodatkowo placki miały fajny posmak)Sos:100 ml
jogurtu (greckiego lub zwykłego)2 ząbki
czosnkupęczek
koperkuopcjonalnie można dodać 1-2 łyżeczki
majonezu ja z niego zrezygnowałam
sól,
pieprzWykonanie:Obierz
cukinie i zetrzyj na tarce. Obciśnij nadmiar
wody. Dodaj
jajko. Stopniowo wsypuj
mąkę. Może się okazać, że użyjesz jej odrobinę więcej jeśli ciasto okaże się za rzadkie lub mniej niż 100 g jeżeli uznasz że jest już wystarczająco gęste. Dodaj pokrojony w drobną kostkę
czosnek. Smaż na dobrze rozgrzanym
oleju.Przygotuj sos. Do
jogurtu dodaj pokrojony drobno
czosnek i
koperek. Przypraw według własnego gustu. Dodaj
majonez jeśli go używasz. Sosem polej placki bez opamiętania:)Smacznego!