Wykonanie
Dzisiaj wyjątkowy wpis. I wyjątkowa akcja. Pomysł na wspólne pieczenie był mój, razem z Pauliną dogadałyśmy szczegóły i razem podjęłyśmy się całej organizacji. Zaprosiłyśmy inne blogerki i piekłyśmy wczoraj różne wariacje szarlotek. Każda z nas miała wolną rękę i mogła wybrać przepis , byle to było ciacho z
jabłkami.Jesteście ciekawi co z tego wyszło ? Jesteście ciekawi jaki przepis wybrałam ?Zapraszam !Składniki :Ciasto kruche :* 1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej* 3/4 szklanki
cukru pudru* 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia* 150g
masła roślinnego*
jajkoNadzienie :* ulubione
jabłka*
dżem wiśniowy*
cynamonMasa budyniowa :* 4 budynie
waniliowe bez
cukru* litr
mleka* 3 łyżki
cukru*
cukier waniliowyMasa śmietanowa :* pół litra słodkiej
śmietany 30%*
cukier puder* 3 fix-y do kremówki*
kakao do posypania ciasta




Przygotowanie :Zagnieść kruche ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , bądź wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą.
Ciastem wyłożyć spód i brzegi blaszki.
Jabłka przekroić na pół , wydrążyć gniazda nasienne. Można pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na ciasto. Posmarować
dżemem wiśniowym i posypać
cynamonem. Przygotować
budyń i ciepły wylać na
jabłka. Piec około 70 minut w 180 stopniach. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ubić kremówkę. Wyłożyć na zimne ciasto. Posypać
kakao. Odstawić do lodówki.

W Listopadowym Wyzwaniu Blogerek - wariacje na temat szarlotki wzięły udział dziewczyny z blogówPaulina z bloga mojapasjasmakuMonika z bloga papryczkaaEla z bloga szalonapatelnia
Magda z bloga only-my-simple-kitchen
Kasia z bloga bakeandtasteGosia z bloga daylicooking
Oliwia z bloga poziomkaikardamonIwona z bloga izioni-smakiJustyna z bloga niepieprzRenata z bloga gotowanie-jest-latweEliza z bloga pasja-kulinarnaBardzo Wam dziewczyny dziękuję za wspólną zabawę i miło spędzony czas !Mam nadzieję, że spotkamy się przy kolejnej akcji za miesiąc i będziemy nadal szaleć w kuchni !