Wykonanie
Dzień dobry!Jak zapewne wiecie od bardzo dawna nie kupujemy sklepowego
pieczywa, wypiekamy własne w domu. O wiele smaczniejsze i przede wszystkim naturalne i nie macane przez nikogo po drodze z piekarni do sklepu.Naszym najlepszym przyjacielem jest wypiekacz do
chleba - nie dość, że wyrobi ciasto, to jeszcze upiecze
chleb, a nawet
zrobi konfitury (muszę tą opcję wypróbować jak będą
truskawki :-) )! Z racji tego, że prawie w ogóle nie podajemy przepisów na
chleby, które pieczemy, bo są cały czas robione "na oko" przez Mateusza, to teraz postanowiliśmy pokazać Wam przepis na bardzo smaczne bułeczki. A o zaletach i wadach wypiekania
chleba w automacie napiszemy Wam kiedyś w oddzielnym
poście.

Oczywiście nie mamy przepisu na same bułeczki, bo jeszcze mamy do nich świetny dodatek - pulled
pork czyli
szarpaną wieprzowinę, delikatne i aromatyczne
mięso, które przygotowałam w wolnowarze.Zapraszam!Składniki:Bułeczki panini:265 ml
wody4 łyżki
oliwy z oliwek450 g
mąki pszennej (typ 650)2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru7 g
suszonych drożdżyPulled
pork:1 kg
łopatki wieprzowejulubione
przyprawy - np. kilka łyżek
tymianku, rozgniecione 3 ząbki
czosnku, łyżka
soli, łyżeczka
pieprzuniewielka ilość
wody do podlania
mięsaDodatki:
sałatapomidorycebulaogórki kiszoneWykonanie:Rozpoczynamy od przygotowania pulled
pork.
Przyprawy dokładnie mieszamy i obtaczamy w nich
łopatkę. Umieszczamy ją w wolnowarze i podlewamy kilkoma łyżkami
wody. Ustawiamy tryb wysokiej temperatury czyli 2 i dusimy ok. 6 godzin. Gotowe
mięso powinno się rozpadać na charakterystyczne paski po szarpnięciu go widelcem. Oczywiście takie
mięso można również przygotować w piekarniku, w podobnej temperaturze czyli ok. 100 stopni.
Mięso zamykamy wtedy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 6-7 godzin. Następnie studzimy.Aby przygotować bułeczki składniki ciasta umieszczamy w foremce z wypiekacza
chleba (w odpowiedniej kolejności od mokrych do suchych), ustawiamy program do wyrabiania ciasta i na 1,5 godziny zapominamy o nim. Oczywiście można też ręcznie zagnieść ciasto, odstawić je do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrobieniu ciasta dzielimy je na 10 części i formujemy małe, okrągłe bułeczki, każdą lekko smarujemy
oliwą i przykrywamy ściereczką na 30 minut. Przed pieczeniem można je głęboko naciąć tworząc krzyż. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce.

Bułeczki przekrawamy na pół, układamy na nich
sałatę,
pomidora,
ogórka i
cebulę, porwaną
wieprzowinę, przykrywamy górną częścią
bułki i jemy ze smakiem.Bułeczki przygotowałam w wypiekaczu do
chleba Classics
marki Russell Hobbs.

Smacznego!