ßßß
Oczywiście nie mamy przepisu na same bułeczki, bo jeszcze mamy do nich świetny dodatek - pulled pork czyli szarpaną wieprzowinę, delikatne i aromatyczne mięso, które przygotowałam w wolnowarze.Zapraszam!Składniki:Bułeczki panini:265 ml wody4 łyżki oliwy z oliwek450 g mąki pszennej (typ 650)2 łyżeczki soli2 łyżeczki cukru7 g suszonych drożdżyPulled pork:1 kg łopatki wieprzowejulubione przyprawy - np. kilka łyżek tymianku, rozgniecione 3 ząbki czosnku, łyżka soli, łyżeczka pieprzuniewielka ilość wody do podlania mięsaDodatki:sałatapomidorycebulaogórki kiszoneWykonanie:Rozpoczynamy od przygotowania pulled pork. Przyprawy dokładnie mieszamy i obtaczamy w nich łopatkę. Umieszczamy ją w wolnowarze i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Ustawiamy tryb wysokiej temperatury czyli 2 i dusimy ok. 6 godzin. Gotowe mięso powinno się rozpadać na charakterystyczne paski po szarpnięciu go widelcem. Oczywiście takie mięso można również przygotować w piekarniku, w podobnej temperaturze czyli ok. 100 stopni. Mięso zamykamy wtedy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 6-7 godzin. Następnie studzimy.Aby przygotować bułeczki składniki ciasta umieszczamy w foremce z wypiekacza chleba (w odpowiedniej kolejności od mokrych do suchych), ustawiamy program do wyrabiania ciasta i na 1,5 godziny zapominamy o nim. Oczywiście można też ręcznie zagnieść ciasto, odstawić je do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrobieniu ciasta dzielimy je na 10 części i formujemy małe, okrągłe bułeczki, każdą lekko smarujemy oliwą i przykrywamy ściereczką na 30 minut. Przed pieczeniem można je głęboko naciąć tworząc krzyż. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce.
Bułeczki przekrawamy na pół, układamy na nich sałatę, pomidora, ogórka i cebulę, porwaną wieprzowinę, przykrywamy górną częścią bułki i jemy ze smakiem.Bułeczki przygotowałam w wypiekaczu do chleba Classics marki Russell Hobbs.
Smacznego!