Wykonanie
Dzień dobry!Mimo, że święta już za pasem, to trzeba przygotowywać całkiem normalne obiady. Takim oto obiadem jest przepyszny gulasz, który przygotowałam w wolnowarze.Kiedy dostałam to urządzenie od firmy Russell Hobbs miałam nieco obaw. Słyszałam i czytałam, że można włożyć tam np.
kurczaka w całości i już za kilka godzin gotowania się nie będzie surowy, a będzie za to bardzo soczysty i aromatyczny - i tak właśnie było, bo pierwszym daniem jakie przygotowaliśmy był
kurczak, kiedyś podzielimy się przepisem na niego.

Tymczasem kolejnym testem była
wołowina, czyli
mięso, które potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć.
Wołowina miała być mięciutka, rozpadająca się od naciśnięcia widelcem i również taka właśnie była!Zawdzięczała to powolnemu gotowaniu w niskiej temperaturze. Wolnowar ma 2 stopnie ustawienia temperatury plus funkcję podtrzymywania ciepła. Pierwszy z nich to 1 czyli powolne gotowanie w temperaturze około 70-90 stopni, drugi 2 to tzw. "szybkie gotowanie" w ok. 100 stopniach. Wystarczy nastawić urządzenie rano, a już za kilka godzin będzie można cieszyć się smacznym obiadem.Już nie
mogę się doczekać sezonu na robienie
przetworów, ponieważ w wolnowarze będą się robić same! :-)Zapraszam!Składniki:600 g
wołowiny (u mnie łata wołowa)2
cebule500 g passaty pomidorowej4 ząbki
czosnku2
marchewki1
czerwona papryka1
żółta paprykaliść laurowy,
ziele angielskiesól,
pieprzopcjonalnie
cukierolejmąka pszennaWykonanie:
Mięso kroimy w dużą kostkę, doprawiamy
solą i
pieprzem, obtaczamy w
mące pszennej. W tym czasie włączamy wolnowar na stopień 2, aby zaczął sie podgrzewać.
Mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym
olejem i chwilę podsmażamy, następnie przekładamy do wolnowaru.
Cebulę kroimy w piórka, ząbki
czosnku lekko rozgniatamy i siekamy, podsmażamy na
oleju, na patelni. Dodajemy passatę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy również
liść laurowy i kilka ziaren
ziela angielskiego. Dodajemy do
mięsa, mieszamy i zamykamy wolnowar.
Marchewki obieramy i kroimy w półplasterki,
papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę.Po 3 godzinach gotowania się
mięsa, dodajemy warzywa, mieszamy i gotujemy dalej od 1 do 2 godzin, w zależności od tego czy warzywa zmiękły. Doprawiamy
solą i
pieprzem, opcjonalnie
cukrem, jeśli jest taka potrzeba.Jeśli gulasz jest zbyt wodnisty, pod koniec gotowania można zdjąć pokrywę i pozwolić mu odparować lub zagęścić go odrobiną
mąki wymieszanej z zimną
wodą.Gulasz podajemy z
ryżem lub
kaszą.Danie przygotowałam w Wolnowarze COOK@HOME firmy Russell Hobbs .

Smacznego!