ßßß
Przygotowując to danie chciałam uzyskać efekt słodyczy, dlatego też dodałam marchewki i dynię oraz skórkę z pomarańczy, całość tworzy bardzo zgraną i smaczną potrawę, polecam wypróbować przepis :-).Zapraszam!Składniki:500 g mięsa wołowego (np. szynki)500 g obranej dyni2 cebule2 marchewki1 puszka pomidorów (krojone, bez skórki)skórka otarta z 1 pomarańczy500 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody3 ząbki czosnku1 łyżka kolendry (listki)1 łyżka oreganosól, pieprzolejdowolny dodatek : od klusek śląskich, prze ryż, kaszę, a nawet świeże pieczywoWykonanie:Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju, na lekko rumiano. Wrzucamy do garnka.Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy również na złoto, dodajemy do mięsa.Mięso zalewamy piwem, dodajemy pomidory, oregano, kolendrę, czosnek pokrojony w plasterki i skórkę z pomarańczy.Gotujemy aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje.
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, dynię w kostkę. Dodajemy do gulaszu i gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną, potrzeba im około 20-30 minut. Część dyni powinna się rozpaść i naturalnie zagęścić sos.Gotowy gulasz podajemy z wybranym dodatkiem.Smacznego!