Wykonanie
Dzień dobry!Bez wątpienia idzie zima, więc
pora na jednogarnkowe, rozgrzewające dania.Takim też daniem jest słodki
piwny gulasz przygotowany na
piwie Książęce Burgundowe Trzy Słody.
Piwo nadaje lekko słodki, ale również charakterystyczny gorzki aromat, jedząc gulasz czujemy, że jest przygotowany właśnie na
piwie.

Przygotowując to danie chciałam uzyskać efekt
słodyczy, dlatego też dodałam
marchewki i
dynię oraz skórkę z
pomarańczy, całość tworzy bardzo zgraną i smaczną potrawę, polecam wypróbować przepis :-).Zapraszam!Składniki:500 g
mięsa wołowego (np.
szynki)500 g obranej dyni2
cebule2
marchewki1 puszka
pomidorów (krojone, bez skórki)skórka otarta z 1
pomarańczy500 ml
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody3 ząbki
czosnku1 łyżka
kolendry (listki)1 łyżka
oreganosól,
pieprzolejdowolny dodatek : od klusek śląskich, prze
ryż,
kaszę, a nawet świeże
pieczywoWykonanie:
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na rozgrzanym
oleju, na lekko rumiano. Wrzucamy do garnka.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy również na złoto, dodajemy do
mięsa.
Mięso zalewamy
piwem, dodajemy
pomidory,
oregano,
kolendrę,
czosnek pokrojony w plasterki i skórkę z
pomarańczy.Gotujemy aż
mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje.
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki,
dynię w kostkę. Dodajemy do gulaszu i gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną, potrzeba im około 20-30 minut. Część dyni powinna się rozpaść i naturalnie zagęścić sos.Gotowy gulasz podajemy z wybranym dodatkiem.Smacznego!