ßßß
Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło.Placki ziemniaczano-dyniowe oczywiście możecie zjeść też same, bez sosu, np. z cukrem i śmietaną, ja tak bardzo lubię :-).Zapraszam!Składniki:5-6 dużych, obranych ziemniaków300 g oczyszczonej dyni1 cebula3 ząbki czosnku2 jajkakilka łyżek mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ziaren kolendry (rozgniecione w moździerzu)sól, pieprz500 g karkówkiskórka starta z 1 pomarańczy1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbiruoliwa z oliweksól, pieprz2 pomarańcze2 łyżeczki cukru brązowego1/2 łyżeczki białego pieprzuWykonanie:Ziemniaki, dynię, cebulę i czosnek ścieramy na tarce (ja ścierałam na drobnych oczkach). Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Jeśli z masy wypłynie woda, to ją usuwamy.Smażymy placki na rozgrzanym oleju, na rumiano.
Mięso kroimy w kostkę, zalewamy odrobiną oliwy, dodajemy przyprawy (oprócz soli i pieprzu, te przyprawy dodajemy na samym końcu), skórkę z pomarańczy i marynujemy około godziny. Mięso smażymy na patelni, na małym ogniu, do momentu aż będzie miękkie.Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy (czyli wycinamy miąższ pomiędzy błonkami), wkładamy do rondelka razem z cukrem i pieprzem i podgrzewamy, aż pomarańcze się rozpadną, a sos nieco zredukuje (można wspomóc się blenderem, aby sos był całkiem gładki).
Placki układamy na talerzu, na nich mięso oraz sos.Smacznego!