Wykonanie
Dzień dobry!Nie od dzisiaj wiadomo, że
dynia dobrze smakuje z
pomarańczami i
korzennymi przyprawami. Zatem dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni oraz
mięsnego gulaszu, nieco korzennego i sosu
pomarańczowego.

Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam,
owoce i
mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło.Placki ziemniaczano-
dyniowe oczywiście możecie zjeść też same, bez sosu, np. z
cukrem i
śmietaną, ja tak bardzo lubię :-).Zapraszam!Składniki:5-6 dużych, obranych
ziemniaków300 g oczyszczonej dyni1
cebula3 ząbki
czosnku2
jajkakilka łyżek
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ziaren
kolendry (rozgniecione w moździerzu)
sól,
pieprz500 g
karkówkiskórka starta z 1
pomarańczy1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiruoliwa z oliweksól,
pieprz2
pomarańcze2 łyżeczki
cukru brązowego1/2 łyżeczki
białego pieprzuWykonanie:
Ziemniaki,
dynię,
cebulę i
czosnek ścieramy na tarce (ja ścierałam na drobnych oczkach). Dodajemy
jajka,
mąkę i
przyprawy. Jeśli z masy wypłynie
woda, to ją usuwamy.Smażymy placki na rozgrzanym
oleju, na rumiano.
Mięso kroimy w kostkę, zalewamy odrobiną
oliwy, dodajemy
przyprawy (oprócz
soli i
pieprzu, te
przyprawy dodajemy na samym końcu), skórkę z
pomarańczy i marynujemy około godziny.
Mięso smażymy na patelni, na małym ogniu, do momentu aż będzie miękkie.
Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy (czyli wycinamy miąższ pomiędzy błonkami), wkładamy do rondelka razem z
cukrem i
pieprzem i podgrzewamy, aż
pomarańcze się rozpadną, a sos nieco zredukuje (można wspomóc się blenderem, aby sos był całkiem gładki).

Placki układamy na talerzu, na nich
mięso oraz sos.Smacznego!