ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z dynią i sosem mięsno-pomarańczowym

Placki ziemniaczane z dynią i sosem mięsno-pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Nie od dzisiaj wiadomo, że dynia dobrze smakuje z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Zatem dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni oraz mięsnego gulaszu, nieco korzennego i sosu pomarańczowego.
Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło.
Placki ziemniaczano-dyniowe oczywiście możecie zjeść też same, bez sosu, np. z cukrem i śmietaną, ja tak bardzo lubię :-).
Zapraszam!
Składniki:
5-6 dużych, obranych ziemniaków
300 g oczyszczonej dyni
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 jajka
kilka łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ziaren kolendry (rozgniecione w moździerzu)
sól, pieprz
500 g karkówki
skórka starta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
oliwa z oliwek
sól, pieprz
2 pomarańcze
2 łyżeczki cukru brązowego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
Wykonanie:
Ziemniaki, dynię, cebulę i czosnek ścieramy na tarce (ja ścierałam na drobnych oczkach). Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Jeśli z masy wypłynie woda, to ją usuwamy.
Smażymy placki na rozgrzanym oleju, na rumiano.
Mięso kroimy w kostkę, zalewamy odrobiną oliwy, dodajemy przyprawy (oprócz soli i pieprzu, te przyprawy dodajemy na samym końcu), skórkę z pomarańczy i marynujemy około godziny. Mięso smażymy na patelni, na małym ogniu, do momentu aż będzie miękkie.
Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy (czyli wycinamy miąższ pomiędzy błonkami), wkładamy do rondelka razem z cukrem i pieprzem i podgrzewamy, aż pomarańcze się rozpadną, a sos nieco zredukuje (można wspomóc się blenderem, aby sos był całkiem gładki).
Placki układamy na talerzu, na nich mięso oraz sos.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/11/placki-ziemniaczane-z-dynia-i-sosem.html