Wykonanie
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akurat połączenie z
winogronami najbardziej pasuje.
Pan Mąż, do wszelkich zachomikowanych w domu słodkości, jest lepszy niż tresowana
świnia na
trufle. Wywęszy, znajdzie i
pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane...W akcie desperacji, aby zapchać Pana
Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto
owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od
pory roku i sezonowości
owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy.Składniki:3
jaja (całe)szczypta
soli8 łyżek
cukru - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10 – będzie naprawdę słodkie1 mały
cukier wanilinowy (16g)½ kostki
margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej10 łyżek
mąki pszennej tortowej1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 400-500g dowolnych
owoców - u mnie
winogrona przekrojone na połówki i wypestkowane; i nne dobrze pasujące propozycje
owocowe to:
truskawki,
maliny,
porzeczki,
jagody,
gruszki,
śliwki,
brzoskwinie itp.
brązowy cukier do posypaniaW dużej misce zmiksować całe
jaja ze szczyptą
soli,
cukrem i
cukrem wanilinowym (
cukry dodawać stopniowo). Dodać pokrojoną w kawałki
margarynę i po trochu dosypywać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.Małą tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy(najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste). Ciasta jest dość mało, ale bez obaw - urośnie w pieczeniu. Na wierzch wyłożyć
owoce. Posypać
brązowym cukrem wedle uznania.Piec w temp. 180C ok. 40 minut na środkowym poziomie piekarnika (u mnie bez termo obiegu). Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło (jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe!).
Panie Mężu! – a masz, zapchaj się! :P
Ponieważ Pan Mąż ciasto pożarł lotem błyskawicy, nie pozostało nic innego jak powtórnie wziąć się za pieczenie.Tu wersja z
jabłkami z kompotu (mamusine weki domowe).
A tu połączenie smaku
winogron różowych i
jabłek kompotowych.