Wykonanie
Przepis ten pochodzi z „Poradnika Domowego”. Zaletą tego ciasta jest fakt, że jest bez tłuszczu. W smaku bardzo przypomina
biszkopt. Suche ciasto równoważone jest przez wilgotne
jabłka. Do
herbatki czy
kawki w sam raz.
SKŁADNIKI2 szkl.
mąki pszennej;4
jaja;1 szkl.
cukru;2 łyżeczki
proszku do pieczenia;
cukier wanilinowy;1 kg
jabłek;WYKONANIE
Jajka ucieramy z
cukrem, dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem i
cukier wanilinowy. Starannie mieszamy.
Jabłka obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w plasterki. Do formy silikonowej (bez wykładania papierem do pieczenia i smarowania tłuszczem) wlewamy tyle ciasta, aby zakryło dno, następnie układamy część
jabłek.
Owoce zalewamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe
jabłka. Pieczemy ok. 40 min. Po ostygnięciu możemy przyozdobić nasz wypiek rzadszą
polewą czekoladową, aby ta wsiąkła w ciasto. Smacznego.