Wykonanie
Co potrzeba :3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego250g
margaryny4
jajka1kg
jabłekDo dzieła :
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 3/4 szklanki
cukru,
cukier wanilinowy oraz
masło. Posiekać całość nożem. Dodać 1 całe
jajko i 3
żółtka. Zagnieść szybko ciasto i gotowe już podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godz. do lodówki.Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do lodówki. Obrać
jabłka i zetrzeć na tarce.
Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki)
cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna.Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z
ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć
jabłka. Przykryć pianą z
białek. Na wierzch położyć drugą część ciasta ( można ją pokruszyć w rękach lub zetrzeć na tarce). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.Smacznego!