ßßß
Co potrzeba :3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 opakowanie cukru wanilinowego250g margaryny4 jajka1kg jabłekDo dzieła :Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Posiekać całość nożem. Dodać 1 całe jajko i 3 żółtka. Zagnieść szybko ciasto i gotowe już podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godz. do lodówki.Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do lodówki. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna.Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część ciasta ( można ją pokruszyć w rękach lub zetrzeć na tarce). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.Smacznego!