ßßß Cookit - przepis na Biały gulasz. Z indyka i z warzywami

Biały gulasz. Z indyka i z warzywami

nazwa

Wykonanie

Czyli po naszemu sosik po prostu. Nadszedł czas by ugotować coś gotowanego :) W końcu ileż można jeść smażone kotlety i placki ziemniaczane, choćby nie wiem jak pyszne były. Całe niedzielne popołudnie spędziłam w kuchni by początek tygodnia mieć spokojny - a do południa (prawie) spalam, więc wyobraźcie sobie jak szybko niedziela minęła. Wrr, nie dość, ze ostatni dzień weekendu, na dworze zimnica to jeszcze tak szybko uciekła, zamiast ciągnąć się w nieskończoność.
Wróćmy jednak do wątku głównego - kulinarnego. Gulasz z indyka. Jasny sos, kruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury:
Składniki:
60 - 70 dag piersi z indyka
1/2 cebuli
1/2 malej papryki czerwonej
1/2 malej papryki żółtej
1 mała marchew
kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej)
ok 1 litra wrzątku
sól
pieprz biały
czosnek suszony
kurkuma
szczypta gałki muszkatołowej
kilka płatków chili
maka do obtoczenia mięsa (żytnia z pszenną)
olej do przysmażenia
Przygotowanie:
Mięso kroimy w dość grubą kostkę. Przyprawiamy białymi przyprawami i kurkumą.
Pieprzu białego nie należy oszczędzać. Odstawiamy mięso na 2-3 godzinki w chłodne miejsce. Następnie obtaczamy w mące. Podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy na gotującą wodę. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę z dodatkiem vegety. Wrzucamy do mięsa. Dusimy ok 30 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę a marchew w słupki. Najpierw dorzucamy marchew i fasolkę bo się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki i łyżką śmietany. Gotowe. Dla koloru wrzucamy odrobinę kopru.
U nas z uwielbianymi kluskami śląskimi, które wczoraj lepiłam w ramach weekendowej rozrywki ;) Kluseczki z ziemniaków gotowanych na parze, więc samo zdrowie - no może gdyby nie to, że Mąż postanowił je pysznie odsmażyć, a nie odgotować ;).
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/08/biay-gulasz-z-indyka-i-z-warzywami.html