ßßß
Składniki:
60 - 70 dag piersi z indyka1/2 cebuli1/2 malej papryki czerwonej1/2 malej papryki żółtej1 mała marchewkilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej)ok 1 litra wrzątkusólpieprz białyczosnek suszonykurkumaszczypta gałki muszkatołowejkilka płatków chilimaka do obtoczenia mięsa (żytnia z pszenną)olej do przysmażeniaPrzygotowanie:Mięso kroimy w dość grubą kostkę. Przyprawiamy białymi przyprawami i kurkumą.
Pieprzu białego nie należy oszczędzać. Odstawiamy mięso na 2-3 godzinki w chłodne miejsce. Następnie obtaczamy w mące. Podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy na gotującą wodę. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę z dodatkiem vegety. Wrzucamy do mięsa. Dusimy ok 30 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę a marchew w słupki. Najpierw dorzucamy marchew i fasolkę bo się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki i łyżką śmietany. Gotowe. Dla koloru wrzucamy odrobinę kopru.U nas z uwielbianymi kluskami śląskimi, które wczoraj lepiłam w ramach weekendowej rozrywki ;) Kluseczki z ziemniaków gotowanych na parze, więc samo zdrowie - no może gdyby nie to, że Mąż postanowił je pysznie odsmażyć, a nie odgotować ;).