ßßß Cookit - przepis na Łopatka w kapuście

Łopatka w kapuście

nazwa

Wykonanie

Szybkie do przygotowania, smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Nie jest to typowy bigos lecz niezbyt tłusta łopatka ze świeżą duszoną kapustą. Mięso jest delikatne, soczyste, przesiąknięte aromatem warzyw i przypraw, rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje w dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej.
Składniki:
1 - 1,5 kg raczej chudej łopatki wieprzowej
1 średnia główka białej kapusty
1 papryka
2 średnie marchewki
2 - 3 średnie ziemniaki
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki kminku w ziarenkach
1 łyżka cząbru
1 - 2 łyżeczki papryki ostrej
2 - 3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
100 g koncentratu lub przecieru pomidorowego
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
5 - 6 suszonych pomidorów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Łopatkę umyć, pokroić w dość duże kawałki, lekko obsmażyć partiami na rozgrzanym oleju. Mięso włożyć do dużego garnka, dodać listek laurowy i ziele angielskie, podlać 1/2 szklanki wrzącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną, oleju, dodać do mięsa.
Marchewkę i ziemniaki obrać umyć i drobno pokroić, dodać do mięsa.
Kapustę umyć i drobno poszatkować, stopniowo dodawać do mięsa (kapusta gotując się zmniejsza objętość), wymieszać, dusić pod przykryciem.
Dodać przyprawy, oprócz soli i koncentratu.
Sprawdzić, czy mięso i kapusta są już ugotowane, jeśli tak to dodać drobno pokrojoną paprykę, koncentrat oraz pieprz, sól do smaku i ewentualnie pokrojone w paski suszone pomidory, chwilę gotować by połączyły się smaki i zmiękła papryka.
Czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i kapusty, u mnie po dodaniu kapusty wystarczyło 40 minut. Kolejność dodawania tak jak powyżej.
Danie jest raczej umiarkowanie pikantne, wyczuwalna jest delikatność smaku świeżej kapusty i smak łopatki.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/09/opatka-w-kapuscie.html