ßßß
Szybkie do przygotowania, smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Nie jest to typowy bigos lecz niezbyt tłusta łopatka ze świeżą duszoną kapustą. Mięso jest delikatne, soczyste, przesiąknięte aromatem warzyw i przypraw, rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje w dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej.
Składniki:1 - 1,5 kg raczej chudej łopatki wieprzowej1 średnia główka białej kapusty1 papryka2 średnie marchewki2 - 3 średnie ziemniaki2 duże cebule4 ząbki czosnku1 łyżeczka octu jabłkowego2 łyżki kminku w ziarenkach1 łyżka cząbru1 - 2 łyżeczki papryki ostrej2 - 3 listki laurowe5 ziarenek ziela angielskiego100 g koncentratu lub przecieru pomidorowegopieprz i sól do smakuolej do smażenia5 - 6 suszonych pomidorów (opcjonalnie)
Przygotowanie:Łopatkę umyć, pokroić w dość duże kawałki, lekko obsmażyć partiami na rozgrzanym oleju. Mięso włożyć do dużego garnka, dodać listek laurowy i ziele angielskie, podlać 1/2 szklanki wrzącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną, oleju, dodać do mięsa.Marchewkę i ziemniaki obrać umyć i drobno pokroić, dodać do mięsa.Kapustę umyć i drobno poszatkować, stopniowo dodawać do mięsa (kapusta gotując się zmniejsza objętość), wymieszać, dusić pod przykryciem.Dodać przyprawy, oprócz soli i koncentratu.Sprawdzić, czy mięso i kapusta są już ugotowane, jeśli tak to dodać drobno pokrojoną paprykę, koncentrat oraz pieprz, sól do smaku i ewentualnie pokrojone w paski suszone pomidory, chwilę gotować by połączyły się smaki i zmiękła papryka.Czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i kapusty, u mnie po dodaniu kapusty wystarczyło 40 minut. Kolejność dodawania tak jak powyżej.Danie jest raczej umiarkowanie pikantne, wyczuwalna jest delikatność smaku świeżej kapusty i smak łopatki.