Wykonanie

Szybkie do przygotowania, smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Nie jest to typowy bigos lecz niezbyt tłusta
łopatka ze świeżą duszoną
kapustą.
Mięso jest delikatne, soczyste, przesiąknięte aromatem warzyw i przypraw, rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje w dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej.

Składniki:1 - 1,5 kg raczej chudej
łopatki wieprzowej1 średnia główka
białej kapusty1
papryka2 średnie
marchewki2 - 3 średnie
ziemniaki2 duże
cebule4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
octu jabłkowego2 łyżki
kminku w ziarenkach1 łyżka cząbru1 - 2 łyżeczki
papryki ostrej2 - 3
listki laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego100 g koncentratu lub
przecieru pomidorowegopieprz i
sól do smaku
olej do smażenia5 - 6
suszonych pomidorów (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Łopatkę umyć, pokroić w dość duże kawałki, lekko obsmażyć partiami na rozgrzanym
oleju.
Mięso włożyć do dużego garnka, dodać
listek laurowy i
ziele angielskie, podlać 1/2 szklanki wrzącej
wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Cebulę i
czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną,
oleju, dodać do
mięsa.
Marchewkę i
ziemniaki obrać umyć i drobno pokroić, dodać do
mięsa.
Kapustę umyć i drobno poszatkować, stopniowo dodawać do
mięsa (
kapusta gotując się zmniejsza objętość), wymieszać, dusić pod przykryciem.Dodać
przyprawy, oprócz
soli i koncentratu.Sprawdzić, czy
mięso i
kapusta są już ugotowane, jeśli tak to dodać drobno pokrojoną
paprykę, koncentrat oraz
pieprz,
sól do smaku i ewentualnie pokrojone w paski
suszone pomidory, chwilę gotować by połączyły się smaki i zmiękła
papryka.Czas gotowania zależy od rodzaju
mięsa i
kapusty, u mnie po dodaniu
kapusty wystarczyło 40 minut. Kolejność dodawania tak jak powyżej.Danie jest raczej umiarkowanie pikantne, wyczuwalna jest delikatność smaku świeżej
kapusty i smak
łopatki.