Wykonanie
Podłużne, lśniące, fioletowe
bakłażany mienią się w słońcu, a obok na ziemi pną się młodziutkie, zielone
cukinie. Natomiast czerwone,
słodkie papryki rosną tuż obok.Łącząc te cudne dary natury z
pieczarkami i aromatycznymi
przyprawami otrzymamy pyszny, sycący gulasz idealny na piątkowy obiad. Najlepsze w nim jest to, że jest to danie jednogarnkowe.Porcja dla 3 osóbSkładniki:jeden średni
bakłażan,2 małe
cukinie,duża
cebula,2 ząbki
czosnku,2 niewielkie,
słodkie papryki,7
pieczarek,
olej rzepakowy,2 szklanki
soku pomidorowego,
sól,
pieprz,pół łyżeczki
curry,szczypta
gałki muszkatałowej,pół łyżeczki
majeranku,2 łyżki
natki pietruszki,2 łyżki
kaszy kuskusPrzygotowanie:Na patelni zeszklij drobno pokrojoną
cebulę.
Bakłażana umyj i pokrój w niewielką kostkę, przełuż na patelnię, obsmaż ok 3 min, a następnie dolej
wodę i duś na średnim ogniu.W tym czasie umyj i pokrój w kostę
paprykę i niewielkie kawałki
pieczarki. Warzywa dodaj do
bakłażanów, wlej pół szklanki
soku pomidorowego. Po 15 min dodaj pokrojoną w kostkę
cukinię, drobno posiekane ząbki
czosnku i
przyprawy. Potrawkę duś na wolnym ogniu 30 min dolewając
sok pomidorowy. Gdy warzywa będą miękkie dodaj łyżkę
kaszy kuskus i 2 łyżki posiekanej
natki pietrzuszki. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem, jeśli lubisz
chilli możesz dodać wedle własnego smaku. Spożywaj z
chlebem lub
ryżem.