Wykonanie
Od czasu do czasu każdy z Nas lubi sobie sprawić jakąś przyjemność. Dla jednych jest to nowo kupiona rzecz, dla drugich spacer, czy czas spędzony z najbliższymi, a dla jeszcze innych jest to po prostu okazja do przygotowania posiłku, z którym możemy dzielić się z najbliższymi nam osobami. Danie, które dzisiaj chcę Wam pokazać, pierwszy raz zrobiłam mojemu ukochanemu z okazji Walentynek i od tamtej
pory słyszałam tylko: 'Kasia, kiedy zrobisz te pyszne polędwiczki?'. W końcu uznałam, że czas najwyższy się podzielić z
Wami tym przepisem, który odkryłam oglądając program Roberta Sowy 'Przepis dnia'. Mam nadzieję, że Wy zakochacie się w tym przepisie tak samo jak mój chłopak i ja z resztą też! :))

składniki:porcja dla 3-4 osób2
polędwiczki wieprzowegarść
pietruszkigarść
bazylii2 łyżki
bułki tartejłyżka
olejumusztarda sarepska
przyprawa do
wieprzowiny1 kg
ziemniakówzioła prowansalskiesól,
pieprzpapryka ostramix
sałatgarść
pomidorków koktajlowychgarść
winogron2
ogórki gruntowegarść
orzechów: np
nerkowca, pinii, włoskichdressing:
olej z pestek
winogron + 2 łyżeczki
miodu + 3 łyżeczki
musztardy gorczycowej
Polędwiczki:
Polędwiczki oczyszczamy i kroimy na pół. Obtaczamy dokładnie w
przyprawie do
wieprzowiny i przysmażamy z obu stron, aż do zarumienienia się
polędwiczki.
Bazylię i
pietruszkę siekamy bardzo drobno, mieszamy z
bułką tartą i
olejem. Przysmażone
polędwiczki wkładamy do wcześniej nagrzanego naczynia żaroodpornego. Smarujemy
musztardą z wierzchu i posypujemy zieloną posypką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut.Frytki:
Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w paski na kształt frytek. Polewamy odrobiną
oleju, posypujemy
ziołami prowansalskimi,
solą,
pieprzem i
papryką ostrą. Pieczemy, aż frytki będą rumiane i upieczone - od 45-60 minut (w zależności od gatunku
ziemniaków).
Sałatka: Mix
sałat wrzucamy do miski,
pomidorki kroimy w ćwiartki,
winogrona na pół, a
ogórki w plasterki i mieszamy razem z
sałatą. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy razem i polewamy
sałatę. Na koniec posypujemy
orzechami.Wartości odżywcze:4 porcje po 436 . 3 gkalorie: 515 . 5 kcalwęglowodany: 54 g
białko: 43.75 gtłuszcze: 14 g











