ßßß
składniki:porcja dla 3-4 osób2 polędwiczki wieprzowegarść pietruszkigarść bazylii2 łyżki bułki tartejłyżka olejumusztarda sarepskaprzyprawa do wieprzowiny1 kg ziemniakówzioła prowansalskiesól, pieprzpapryka ostramix sałatgarść pomidorków koktajlowychgarść winogron2 ogórki gruntowegarść orzechów: np nerkowca, pinii, włoskichdressing: olej z pestek winogron + 2 łyżeczki miodu + 3 łyżeczki musztardy gorczycowejPolędwiczki: Polędwiczki oczyszczamy i kroimy na pół. Obtaczamy dokładnie w przyprawie do wieprzowiny i przysmażamy z obu stron, aż do zarumienienia się polędwiczki. Bazylię i pietruszkę siekamy bardzo drobno, mieszamy z bułką tartą i olejem. Przysmażone polędwiczki wkładamy do wcześniej nagrzanego naczynia żaroodpornego. Smarujemy musztardą z wierzchu i posypujemy zieloną posypką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut.Frytki: Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w paski na kształt frytek. Polewamy odrobiną oleju, posypujemy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i papryką ostrą. Pieczemy, aż frytki będą rumiane i upieczone - od 45-60 minut (w zależności od gatunku ziemniaków).Sałatka: Mix sałat wrzucamy do miski, pomidorki kroimy w ćwiartki, winogrona na pół, a ogórki w plasterki i mieszamy razem z sałatą. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy razem i polewamy sałatę. Na koniec posypujemy orzechami.Wartości odżywcze:4 porcje po 436 . 3 gkalorie: 515 . 5 kcalwęglowodany: 54 gbiałko: 43.75 gtłuszcze: 14 g










