Wykonanie
Coś lekkiego, szybkiego i sycącego na obiad? Odpowiedz jest tylko jedna, krem
brokułowy! Ostatnio
śledzę bloga Anny Lewandowskiej (www.healthyplanbyann.pl, który z resztą serdecznie polecam (ale więcej następnym razem)), staram się dzięki niej odżywiać zdrowo i motywuje ona miliony osób w tym i mnie do zmiany swojego sposobu odżywiania i namawia do zdrowego trybu życia! Dlaczego nie! Również na jej blogu pojawił się ostatnio krem
brokułowy, który był inspiracją dla mnie do tego przepisu. Wszystkie naturalne składniki i najcudowniejsze zadowolenie, było pyszne :)

składniki:
mrożone brokuły (paczka)1
cebula2 ząbki
czosnku2
marchewkipół
seleraawokadogarść
roszponkicurrysól,
pieprzpapryka ostrazioła prowansalskie4
polędwiczki z
kurczaka ( lub 1 pierś)
przyprawa do kurczakałyżka
jogurtu naturalnegomigdałyczarny
sezamMarchew i
seler kroimy na grube plastry i zalewamy
wodą i doprowadzamy do wrzenia, gdy będą miękkie dodajemy paczkę
brokułów.
Cebulą i
czosnek przysmażamy na
oleju i dodajemy do
wywaru. Teraz czas na
przyprawy: zupę solimy,
pieprzymy i dodajemy ok 2 łyżeczki
curry, łyżeczkę
papryki ostrej i łyżeczkę
ziół prowansalskich. Gotujemy zupę około 15 minut.
Kurczaka marynujemy w
przyprawie do
kurczaka i smażymy na małej ilości tłuszczu. Pod koniec gotowania zupy dodajemy pokrojone
awokado i garść
roszponki i cała zupę blendujemy. Krem nalewamy do miseczek, kładziemy na wierzchu pokroje kawałki
kurczaka, dodajemy kleks
jogurtu, odrobine
migdałów i całość posypujemy czarnym
sezamem. Bierzemy łyżki i zajadamy! Smacznego!! ;)