Wykonanie

Już od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przygotowaniem kebabów w domu i ostatnio na jednym z moich dwóch ulubionych blogów zobaczyłam przepis na
chlebki pita i hmm... musiałam je zrobić.Składniki:0,5 kg udźca z
indykaprzyprawa do gyrosamix
sałatpomidorogórekczerwona cebulkasos czosnkowy:
jogurt greckimajonezkoperekczosneksól i
pieprzsos salsa:pikantna zielona papryczkapół
pomidorapietruszkaczerwona cebulkasól i
pieprzłyżeczka
papryki wędzonej słodkiej1,5 szklanki
mąki chlebowejponad 1/2 szklanki letniej
wody10 g
drożdży świeżych1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Zaczynamy od
chlebka bo przy nim jest najwięcej pracy (przepis pochodzi ze strony w/w i jest na 10 szt. ja zmniejszam o połowę).
Mąkę przesiewamy, z
drożdży i
wody robimy zaczyn dodajemy łyżeczkę
mąki którą wcześniej przygotowaliśmy w dużej misce (plus szczyptę
cukru, odstawiamy na 10-15 minut). Następnie zaczyn dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto na gładką masę, która będzie ładnie odchodziła od ręki i naczynia w którym wyrabiamy ciasto formujemy kulę i odstawiamy na 1-1,5 godziny pod przykryciem i w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 5 części (robimy z nich kule) i wałkujemy na naleśniki odkładamy na stolnicę oprószoną
mąką do momentu aż podwoją swoją objętość (30-40 minut). W tym czasie grzejemy kamień (lub jak pisze autorka blachę na kilka minut przed pieczeniem jeśli kamienia nie posiadamy). Nasze placki układamy na kamieniu i pieczemy ok 12 minut (ja raz obróciłam), po upieczeniu chwilę studzimy rozkrawamy i nadziewamy:
mięso z indyka obsmażamy na
smalcu i posypujemy (dość obficie)
przyprawą do gyrosa, smażymy aż się zarumieni. Szykujemy sosy.
Czosnkowy :
jogurt grecki nakładamy do miseczki wrzucamy do niego starty
czosnek, posiekany
koperek, doprawiamy
solą i
pieprzem, salsa :
pomidora gotujemy w gorącej wodzie przez chwilę (przed gotowaniem nacinamy w kilku miejscach skórkę), ściągamy skórkę wrzucamy do wysokiego pojemnika, dodajemy posiekaną
natkę pietruszki,
cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę i 1/2
ostrej papryczki, blendujemy dodajemy sok z cytryny/limonki i przekładamy do drugiej miseczki.
Pomidora i
ogórka kroimy.
Bułki smarujemy sosem, następnie nakładamy
mięso,
sałatę,
ogórka i
pomidora, polewamy sosem i robimy kolejną taką warstwę. Zjadamy na obiad bądź kolację. Smacznegochlebek
pita