ßßß Cookit - przepis na Kebaby z mięsem indyka

Kebaby z mięsem indyka

nazwa

Wykonanie

Już od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przygotowaniem kebabów w domu i ostatnio na jednym z moich dwóch ulubionych blogów zobaczyłam przepis na chlebki pita i hmm... musiałam je zrobić.
Składniki:
0,5 kg udźca z indyka
przyprawa do gyrosa
mix sałat
pomidor
ogórek
czerwona cebulka
sos czosnkowy:
jogurt grecki
majonez
koperek
czosnek
sól i pieprz
sos salsa:
pikantna zielona papryczka
pół pomidora
pietruszka
czerwona cebulka
sól i pieprz
łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
1,5 szklanki mąki chlebowej
ponad 1/2 szklanki letniej wody
10 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od chlebka bo przy nim jest najwięcej pracy (przepis pochodzi ze strony w/w i jest na 10 szt. ja zmniejszam o połowę). Mąkę przesiewamy, z drożdży i wody robimy zaczyn dodajemy łyżeczkę mąki którą wcześniej przygotowaliśmy w dużej misce (plus szczyptę cukru, odstawiamy na 10-15 minut). Następnie zaczyn dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto na gładką masę, która będzie ładnie odchodziła od ręki i naczynia w którym wyrabiamy ciasto formujemy kulę i odstawiamy na 1-1,5 godziny pod przykryciem i w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 5 części (robimy z nich kule) i wałkujemy na naleśniki odkładamy na stolnicę oprószoną mąką do momentu aż podwoją swoją objętość (30-40 minut). W tym czasie grzejemy kamień (lub jak pisze autorka blachę na kilka minut przed pieczeniem jeśli kamienia nie posiadamy). Nasze placki układamy na kamieniu i pieczemy ok 12 minut (ja raz obróciłam), po upieczeniu chwilę studzimy rozkrawamy i nadziewamy: mięso z indyka obsmażamy na smalcu i posypujemy (dość obficie) przyprawą do gyrosa, smażymy aż się zarumieni. Szykujemy sosy. Czosnkowy : jogurt grecki nakładamy do miseczki wrzucamy do niego starty czosnek, posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem, salsa : pomidora gotujemy w gorącej wodzie przez chwilę (przed gotowaniem nacinamy w kilku miejscach skórkę), ściągamy skórkę wrzucamy do wysokiego pojemnika, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę i 1/2 ostrej papryczki, blendujemy dodajemy sok z cytryny/limonki i przekładamy do drugiej miseczki. Pomidora i ogórka kroimy. Bułki smarujemy sosem, następnie nakładamy mięso, sałatę, ogórka i pomidora, polewamy sosem i robimy kolejną taką warstwę. Zjadamy na obiad bądź kolację. Smacznego
chlebek pita
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/03/kebaby-z-miesem-indyka.html