ßßß Cookit - przepis na Fish & Chips

Fish & Chips

nazwa

Wykonanie

Kolejne danie z brytyjskiej kuchni. Tym razem słynne Fish & Chips. Dużo przy nim pracy ale warto czasem się poświęcić.
Składniki:
4 filety dorsza (usuwamy skórę i ości)
Panierka piwna do ryby:
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
łyżeczka octu
pół szklanki jasnego piwa (U mnie Łomża)
sól, pieprz
Frytki:
Ziemniaki
Olej
sól
Puree z groszku:
1 puszka groszku
2 łyżki masła
sół
Przygotowanie:
Zaczynamy od ryby, ściągamy skórę i wycinamy ości, kroimy ją na pół. Następnie robimy panierkę, mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy jajko, piwo, sól i pieprz do smaku, mieszamy łyżką lub trzepaczką, odstawiamy na jakieś 15-20 minut. Groszek gotujemy chwilę w gorącej i lekko osolonej wodzie. Odlewamy wodę przekładamy do wysokiego naczynia, wrzucamy do niego masło (póki groszek gorący) czekamy chwilę aż masło się rozpuści i dodajemy szczyptę soli, blendujemy na gładką masę. Ziemniaki obieramy i kroimy smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Rybę solimy i obtaczamy w cieście smażymy również na głębokim oleju z obu stron aż będzie rumiana. Ściągamy z patelni, frytki solimy. Przekładamy na talerze, podajemy z puree z groszku. Ja zrobiłam do tego surówkę z buraczków i jabłka (choć to już nie należy do dania Fish & Chips, poprostu taki miałam kaprys). Danie jest bardzo kaloryczne, rybę odkładam na ręcznik papierowy i chwilę odsączam z tłuszczu, mimo wszystko warto spróbować jak to smakuje. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2014/12/fish-chips.html