Wykonanie

Kolejne danie z brytyjskiej kuchni. Tym razem słynne Fish &
Chips. Dużo przy nim pracy ale warto czasem się poświęcić.Składniki:4
filety dorsza (usuwamy skórę i ości)Panierka
piwna do
ryby:1 szklanka
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniajajkołyżeczka
octupół szklanki
jasnego piwa (U mnie Łomża)
sól,
pieprzFrytki:
ZiemniakiOlejsólPuree z
groszku:1 puszka
groszku2 łyżki
masłasółPrzygotowanie:Zaczynamy od
ryby, ściągamy skórę i wycinamy ości, kroimy ją na pół. Następnie robimy panierkę,
mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy
jajko,
piwo,
sól i
pieprz do smaku, mieszamy łyżką lub trzepaczką, odstawiamy na jakieś 15-20 minut.
Groszek gotujemy chwilę w gorącej i lekko osolonej wodzie. Odlewamy
wodę przekładamy do wysokiego naczynia, wrzucamy do niego
masło (
póki groszek gorący) czekamy chwilę aż
masło się rozpuści i dodajemy szczyptę
soli, blendujemy na gładką masę.
Ziemniaki obieramy i kroimy smażymy na rozgrzanym
oleju aż będą rumiane.
Rybę solimy i obtaczamy w cieście smażymy również na głębokim
oleju z obu stron aż będzie rumiana. Ściągamy z patelni, frytki solimy. Przekładamy na talerze, podajemy z puree z
groszku. Ja zrobiłam do tego surówkę z
buraczków i
jabłka (choć to już nie należy do dania Fish &
Chips, poprostu taki miałam kaprys). Danie jest bardzo kaloryczne,
rybę odkładam na ręcznik papierowy i chwilę odsączam z tłuszczu, mimo wszystko warto spróbować jak to smakuje. Smacznego