Wykonanie

Ponieważ jest już dość zimno postanowiłam przygotować żurek, a zachciało mi się zrobić tradycyjny na zakwasie żytnim z
białą kiełbasą jest dość ciężki, dlatego idealna na chłodne dni.Składniki:Zakwas (musi odstać minimum 3 dni):100 g
mąki żytniej razowej500 ml ciepłej przegotowanej
wodyPrzyprawy:ząbek
czosnku2
liście laurowekilka ziarenek
ziela angielskiegołyżka soku z
ogórków kiszonych (przyspiesza kiszenie się zakwasu)2
białe kiełbasy1 zwykła podwędzana (u mnie rzeszowska)Szykujemy sobie wszystkie składniki na zakwas, słoik, gumkę recepturkę i kawałek gazy do przykrycia słoika)) do ciepłej
wody dodajemy
mąkę mieszamy dokładnie, następnie dodajemy
przyprawy i łyżkę soku z
ogórków, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce (zakwas nie będzie buzował więc nie musimy się martwić o bałagan) raz dziennie mieszamy gdy poczujemy zapach kwaśny znaczy, że zakwas jest już gotowy, (na początku nie ma praktycznie żadnego zapachu).
Wywar na żurek (lub dowolną zupę):skrzydło z
indykadowolny kawałek
mięsa (wołowego)kostka jagnięca lub inna
marchew (1 szt.)
pietruszka (mała)kawałek
selera (korzeń)
por (kawałek)2
białe kiełbasy1 zwykła podwędzana (u mnie rzeszowska)kilka
jajek ugotowanych na twardo3
ziemniakivegetasól i
pieprzPrzygotowanie:Zaczynam od gotowania
mięsa (ok. 30 minut) następnie dodaję warzywa i gotuje aż zmiękną (zakwas miałam już gotowy- wstawiłam w poniedziałek w czwartek dodałam do zupy).
Kiełbasę podwędzana podsmażam na patelni, białą najpierw wrzucam do zupy i gotuję następnie kroję i też podsmażam, dodaję do zupy, wlewam zakwas gotuję jeszcze chwilę w trakcie gotowania doprawiam
vegetą ,
solą i
pieprzem. Żur jest raczej rzadki więc jak ktoś lubi bardziej treściwą zupę można odlać trochę zupy dodać łyżkę
mąki wymieszać i wlać do zagotowania. Podaję z
jajkiem i
bułkami żytnimi. Zupa jest w sam raz na obecną pogodę. Smacznego.