Wykonanie

Ostatnio przygotowałam wytrawne kruche babeczki z trzema farszami. Według mnie najlepsze były z
serem mascarpone i
łososiem. Babeczki takie są świetne na przyjęcia i wszelkie imprezy.Z podanej ilości składników na ciasto wyszło mi 25 małych babeczek i 30 większych.Składniki:ciasto:500 g
mąki250 g
margaryny2
żółtka4 łyżki zimnej
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka cząbruszczypta
pieprzufarsz
pieczarkowy:2
cebule350 g
pieczarekmasło do smażenia
sólpieprzser żółty do posypania babeczekfarsz z
łososiem i
mascarpone:1 opakowanie
sera mascarpone1 opakowanie
wędzonego łososiakilka
kaparówpieprzfarsz z
indykiem (wystarczy zrobić z ½ porcji):½ piersi z
indykapuszka
kukurydzypuszka
czerwonej fasolkinatka pietruszki1 łyżka
majonezu4 łyżki
ketchupusólpieprzoreganotymianekostra
czerwona paprykasłodka
czerwona paprykaWykonanie:Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cząbrem i
solą. Dodać
żółtka,
margarynę i
wodę a następnie szybko zagnieść ciasto.Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.Z ciasta formować niewielkie kulki i wylepiać nimi foremki na babeczki. Ciasto w foremkach nakłuć widelcem.Piec w temperaturze 180 o C przez 25 - 30 minut do momentu aż babeczki się zarumienią. Babeczki ostudzić.Farsz z
pieczarek:
Pieczarki obrać i pokroić w plastry,
cebulę pokroić w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na
maśle, dodać
pieczarki, doprawić
solą i
pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje.Do babeczek nałożyć farsz
pieczarkowy, posypać
startym serem i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 o C.Farsz z
mascarpone i
łososiem:Odkroić kilka pasków
łososia i odłożyć do dekoracji babeczek. Pozostałego
łososia pokroić w drobną kostkę.Do
sera mascarpone dodać pokrojonego w kostkę
łososia, kilka
kaparów i doprawić
pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.Do babeczek włożyć farsz i udekorować je pozostałym
łososiem i
kaparami.Farsz z
indykiem:
Indyka pokroić w drobną kostkę i wymieszać. Dodać
paprykę ostrą i słodką,
pieprz,
oregano,
tymianek i
sól a następnie wymieszać.
Indyka usmażyć i przełożyć do miski.Do
mięsa dodać posiekaną
natkę pietruszki,
kukurydzę,
fasolkę majonez i
ketchup, wszystko wymieszać. W razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem.Farsz przełożyć do babeczek i udekorować
pietruszką.



