ßßß Cookit - przepis na Wytrawne kruche babeczki (z pieczarkami, z łososiem i mascarpone i z indykiem)

Wytrawne kruche babeczki (z pieczarkami, z łososiem i mascarpone i z indykiem)

nazwa

Wykonanie

Ostatnio przygotowałam wytrawne kruche babeczki z trzema farszami. Według mnie najlepsze były z serem mascarpone i łososiem. Babeczki takie są świetne na przyjęcia i wszelkie imprezy.
Z podanej ilości składników na ciasto wyszło mi 25 małych babeczek i 30 większych.
Składniki:
ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny
2 żółtka
4 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cząbru
szczypta pieprzu
farsz pieczarkowy:
2 cebule
350 g pieczarek
masło do smażenia
sól
pieprz
ser żółty do posypania babeczek
farsz z łososiem i mascarpone:
1 opakowanie sera mascarpone
1 opakowanie wędzonego łososia
kilka kaparów
pieprz
farsz z indykiem (wystarczy zrobić z ½ porcji):
½ piersi z indyka
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasolki
natka pietruszki
1 łyżka majonezu
4 łyżki ketchupu
sól
pieprz
oregano
tymianek
ostra czerwona papryka
słodka czerwona papryka
Wykonanie:
Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cząbrem i solą. Dodać żółtka, margarynę i wodę a następnie szybko zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Z ciasta formować niewielkie kulki i wylepiać nimi foremki na babeczki. Ciasto w foremkach nakłuć widelcem.
Piec w temperaturze 180 o C przez 25 - 30 minut do momentu aż babeczki się zarumienią. Babeczki ostudzić.
Farsz z pieczarek:
Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje.
Do babeczek nałożyć farsz pieczarkowy, posypać startym serem i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 o C.
Farsz z mascarpone i łososiem:
Odkroić kilka pasków łososia i odłożyć do dekoracji babeczek. Pozostałego łososia pokroić w drobną kostkę.
Do sera mascarpone dodać pokrojonego w kostkę łososia, kilka kaparów i doprawić pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Do babeczek włożyć farsz i udekorować je pozostałym łososiem i kaparami.
Farsz z indykiem:
Indyka pokroić w drobną kostkę i wymieszać. Dodać paprykę ostrą i słodką, pieprz, oregano, tymianek i sól a następnie wymieszać. Indyka usmażyć i przełożyć do miski.
Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, fasolkę majonez i ketchup, wszystko wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Farsz przełożyć do babeczek i udekorować pietruszką.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/01/wytrawne-kruche-babeczki-z-pieczarkami.html