ßßß Cookit - przepis na Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem

Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem

nazwa

Wykonanie

A na obiad znowu pomidorowa...ileż można jeść ją z ryżem. Czas na zmiany. Dzisiaj pierwsza odsłona innej pomidorówki niż tradycyjna.
Składniki;
1 puszka pomidorów,
4 łodygi selera naciowego,/pokrojony w kostkę/
2 dymki,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól, pieprz,
1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu,
3 szklanki bulionu warzywnego,
1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu,
łyżka startego korzenia imbiru,
200 g makaronu penne razowego,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
Po przyprawy zapraszam do sklepu SKWORCU
Wykonanie;
Na oliwie dusimy dymkę.Dodajemy seler , pomidory oraz imbir. Zalewamy stopniowo bulionem. Następnie dolewamy sok jabłkowy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Jogurt mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do reszty. Makaron gotujemy oddzielnie , zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do miski wrzucamy makaron i zalewamy zupą. Posypujemy pietruszką.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/05/lekka-zupa-pomidorowa-z-selerem.html