ßßß
Kolejna propozycja na zupę krem. Paprykowy krem to naprawdę świetna zupa. Rozgrzewająca przez dodatek imbiru, wyrazista, świetnie smakuje zarówno na zimno jak i podgrzana.Możesz do niej podać kawałki bagietki albo wrzucić do środka grzanki. A jak dodam jeszcze, że papryka jest pełna witamin i warto ją wykorzystywać w kuchni, to chyba nie potrzeba już większej zachęty.Potrzebujesz (składniki dla 4 osób):1 kg czerwonej papryki,1 łyżka startego na drobnej tarce świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru mielonego (polecamy świeży),2 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżeczka suszonego tymianku,około 250 ml jogurtu naturalnego,1 łyżeczka soku z cytryny,sól, pieprz do smakuWykonanie:Papryki obierz za pomocą obieraczki do ziemniaków. Następnie pozbądź się nasion i białych błonek. Pokrój paprykę w cienkie paski. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć do niej pokrojoną paprykę. Dodaj imbir, tymianek, sól i pieprz. Duś całość przez 30 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy zupa jest gotowa, przestudź ją, a następnie zmiksuj z jogurtem i sokiem z cytryny. Podawaj schłodzoną lub lekko podgrzaną.
Smacznego!