Wykonanie

Kolejna propozycja na zupę krem.
Paprykowy krem to naprawdę świetna zupa. Rozgrzewająca przez dodatek
imbiru, wyrazista, świetnie smakuje zarówno na zimno jak i podgrzana.Możesz do niej podać kawałki
bagietki albo wrzucić do środka grzanki. A jak dodam jeszcze, że
papryka jest pełna witamin i warto ją wykorzystywać w kuchni, to chyba nie potrzeba już większej zachęty.Potrzebujesz (składniki dla 4 osób):1 kg
czerwonej papryki,1 łyżka startego na drobnej tarce świeżego
imbiru lub 1/2 łyżeczki
imbiru mielonego (polecamy świeży),2 łyżki
oliwy z oliwek,1 łyżeczka suszonego
tymianku,około 250 ml
jogurtu naturalnego,1 łyżeczka
soku z cytryny,
sól,
pieprz do smakuWykonanie:
Papryki obierz za pomocą obieraczki do
ziemniaków. Następnie pozbądź się nasion i białych błonek. Pokrój
paprykę w cienkie paski. W garnku rozgrzej
oliwę i wrzuć do niej pokrojoną
paprykę. Dodaj
imbir,
tymianek,
sól i
pieprz. Duś całość przez 30 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy zupa jest gotowa, przestudź ją, a następnie zmiksuj z
jogurtem i
sokiem z cytryny. Podawaj schłodzoną lub lekko podgrzaną.


Smacznego!