Wykonanie
Pierwszy raz kupiłam
pstrąga łososiowego. A właściwie był to filet. Ponieważ w ostatnich dniach gotowania i przebywania w kuchni było sporo, postanowiłam
pstrąga zrobić jak najprościej.
Pstrąg został więc usmażony. Ponieważ filety są w miarę cienkie, wystarczy je smażyć po ok 3 minuty z każdej strony. Do przyprawienia użyłam
papryki Antep Isot czyli tureckiego
czarnego pieprzu o
ostrym smaku. Oczywiście możemy użyć zwykłego
pieprzu.
Ryba bardzo szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Polecam!
składniki (2 porcje)1 filet z
pstrąga łososiowego ze skórą
sok z cytrynysól,
przyprawa Antep Isot lub
pieprzoliwa do smażeniaprzygotowanieFilet opłukać, osuszyć, polać
sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. Po tym czasie filet osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać
solą i
pieprzem. Można ukośnie naciąć skórę w paru miejscach. Na patelni rozgrzać
oliwę. Smażyć
rybę na patelni po ok. trzy minuty z każdej strony, rozpoczynając od strony skóry. Smacznego!