Wykonanie
Dla wszystkich miłośników ciast i
ciasteczek, mega słodki placek. Składa się z
biszkoptu, masy kajmakowej,
herbatników maczanych w
rumie i polewy rumowej.Porcja na blaszkę o wymiarach 35x26
Biszkopt:4
jajka1 szkl.
cukru0,5 szkl.
mąki pszennej0,5 szkl
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
wody gazowanej
Jajka zmiksować z
cukrem na pulchną masę. Następnie dodać
mąkę z proszkiem i
wodę, delikatnie połączyć. Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach przez około 35 min.Masa:1 puszka masy kajmakowej1 kostka
masłapo jednej garści pokrojonych
bakalii (
rodzynki,
orzechy,
wiórki kokosowe)trochę pokrojonej
czekolady (niekoniecznie)Wierzch:4 paczki
herbatników szkolnych0,5szkl
rumupolewa rumowa lub biała
Masło utrzeć, dodawać stopniowo po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać
bakalie i wymieszać. Masę wyłożyć na
biszkopt.
Herbatniki moczyć delikatnie w
rumie, żeby nie rozmokły i układać na
masie. Na wierzch wylać gotową polewę
rumową.