Wykonanie
Mogę śmiało stwierdzić, że to moje wymarzone
ciasteczka owsiane. Nie zliczę ile
razy piekłam ciacha owsiane szukając odpowiedniej konsystencji i zawsze wychodziły zbyt twarde. Te są moim zdaniem idealne – o kruchych brzegach i bajecznie mięciutkim wnętrzu. Ponieważ przepis jest bazowy, można w nieskończoność wymieniać dodatki i komponować swoje ulubione wersje smakowe. Co więcej,
ciastka są niesamowicie sycące, więc świetnie nadadzą się do
śniadaniowego pudełka. Znalazłam przepis, do którego
będę stale wracać i mam nadzieję, że spełni też Wasze oczekiwania :)Porcje: 12 sztukSkładniki►
płatki owsiane [150 g / 1 i 1/2 szklanki]►
mąka pszenna [80 g / 6 łyżek]►
mąka ziemniaczana [20 g / 1 łyżka]►
proszek do pieczenia [1 łyżeczka]►
brązowy cukier [100 g / 1/2 szklanki]►
masło [100 g / 1/2 kostki]►
jajko [1 sztuka]Dodatkowo► ulubione
bakalie,
orzechy, kawałki
czekolady itp.Przygotowanie
Masło i
jajko do tego przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).W misce wymieszać obie
mąki,
płatki owsiane,
proszek do pieczenia. W tym momencie można opcjonalnie dodać szczyptę
soli, jeśli lubicie równowagę w deserach, a także ulubione
przyprawy np.
przyprawę korzenną czy sam
cynamon.W osobnej misce utrzeć miękkie
masło z
cukrem. Wbić
jajko i wymieszać do połączenia.Dobrze wymieszać składniki suche z mokrymi, pod koniec dodać ulubione
bakalie czy inne dodatki (opcjonalnie :)). Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodać 1-2 łyżki zimnej
wody i wymieszać (suchość ciasta zależy od stopnia miękkości
masła).Na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia uformować
ciasteczka. Ja do wykładania używam łyżki do
lodów, aby wszystkie
ciastka miały jednakową wielkość, ale jeśli nie macie lub nie chcecie używać takiego gadżetu, czubate łyżki ciasta powinny dać nam 12 równych
ciasteczek.
Ciastka podczas pieczenia trochę się rozejdą, więc radziłabym piec na dwa
razy, po 6 sztuk na blaszce.Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut. Studzić na kratce. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez ok.5 dni.NotesIlość
cukru można zmniejszyć o połowę, zależnie od preferencji. Można także podmienić
cukier na inny, sypki zamiennik np.
ksylitol. |
Ciasteczka twardnieją po wystudzeniu, nie przejmujcie się, jeśli wydają się zbyt miękkie po wyjęciu z pieca.Przepis inspirowany: Real Food with JessicaSmacznego!
