Wykonanie

I cóż, że znów babeczki? Kolejne i na pewno nie ostatnie! Tym razem z
dynią. Jedne z moich ulubionych, ale znowu, które nie są? Pięknie wyrastają a cynamonowa polewa z
białej czekolady to po prostu bajka! Pachnąca
cynamonem babeczka, kubek ulubionej
kawy i pyszne, syte drugie śniadanie gotowe.Składniki na 12-13 dużych babeczek:-2 szklanki
mąki-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-1 łyżeczka
sody-1 czubata łyżeczka
cynamonu-1/2 łyżeczki
imbiru-1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej-3/4 szklanki
pure z dyni-3/4 szklanki
brązowego cukru-2 czubate łyżki
jogurtu naturalnego-1 łyżka
oleju-2
jajkaPolewa:- 1 tabliczka
białej czekolady-1 płaska łyżeczka
cynamonu-2-3 łyżki
mlekaDo miski przesiewamy
mąkę wraz z
sodą,
proszkiem do pieczenia oraz
przyprawami. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy
jajka, dodajemy
pure z dyni,
olej,
cukier,
jogurt i mieszamy. Mokre składniki przekładamy do składników suchych i mieszamy do połączenia. Powstanie gęsta masa.Gotowym
ciastem wypełniamy foremki na muffiny (ok. 3/4 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Babeczki powinny tam spędzić około 18-20 minut (można sprawdzić patyczkiem).

Przygotowujemy polewę:
czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli
wodnej. Dodajemy
mleko i
cynamon i mieszamy. Gotową masą smarujemy ostygnięte babeczki.

Smacznego!Wpis bierze udział w konkursie, w którym można wygrać wspaniałe książki z przepisami na słodkości: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki . Przy takiej konkurencji, to szanse marne, ale pomarzyć można :)