Aromatyczne i pełne orzechów. Wilgotne wnętrze ukryte pod chrupiącą cynamonową skórką. PyszneSkładniki (na tortownicę o średnicy 24cm):-cukinia (o. 400g)-2,5 szklanki mąki-1 szklanka dowolnych orzechów z grubsza poszatkowanych (u mnie mieszanka laskowych, włoskich i nerkowców)-1/2 szklanki jogurtu naturalnego-1/3 szklanki oleju-2 jajka-1 szklanka brązowego cukru-1 łyżeczka sody-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżeczka cynamonu-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej-1/2 łyżeczki imbiru-szczypta soliDo posypania:-1/4 szklanki brązowego cukru-1 łyżeczka cynamonuCukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. W jednym naczyniu mieszamy razem jogurt, jajka, cukier, olej i cukinię. W większej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę oraz przyprawy. Dodajemy mokre składniki i mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy posiekane orzechy i ponownie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wierzch równomiernie posypujemy brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 na około 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy już się upiekło w środku).Smacznego!