ßßß Cookit - przepis na tort piernikowy

tort piernikowy

nazwa

Wykonanie

Hej!
W tym roku Mikołaj odwiedził mnie nieco wcześniej niż zwykle. Z tej okazji, a także na okoliczność urodzin siostry, postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na fantastyczny tort w klimacie zbliżających się świąt. Jeśli nie zdążyliście, albo po prostu nie robicie w tym roku dojrzewającego piernika staropolskiego, możecie zrobić właśnie taki piernikowy tort, który będzie ukoronowaniem wigilijnego stołu. Co więcej przepis ten prawie w całości jest mojego autorstwa (poza czekoladową polewą). Przygotowując go, po raz pierwszy użyłem mojego nowego robota planetarnego marki Sencor i już wiem, że za żadne skarby nie wrócę do poprzedniego, starego-amatorskiego miksera, na którym pracowałem do tej pory. Pieczenie ciast z nowym robotem to świetna sprawa i wielkie ułatwienie. Swoją drogą nie wiedziałem, że konsystencja i jakość kremu może zależeć od sprzętu, na którym się pracuje. W tym przypadku piernikowy krem wyszedł wręcz idealny. Był odpowiednio sztywny, gładki i kremowy, a jednocześnie delikatny. Jeżeli nadal zastanawiacie się co kupić bliskiej osobie na święta lub sami nie wiecie o co poprosić Mikołaja, to zapewniam, że taki sprzęt będzie idealnym prezentem dla Was lub waszych bliskich (jest to wydatek rzędu 450 zł). Ponadto możecie skorzystać ze specjalnej świątecznej oferty, o której przeczytacie więcej tu . A teraz zapraszam do przepisu :)
biszkopt piernikowy:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
125 g cukru
180 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki kakao
Dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm posmarować masłem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca dodawać kolejno po jednym żółtku oraz miód; mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Zmniejszyć obroty robota i dodawać stopniowo suche składniki. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 ° C przez 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto w formie upuścić na podłogę aby wyrównała się je go powierzchnia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt przekroić na 4 równe blaty.
do przełożenia:
300 g (domowych) powideł śliwkowych
poncz:
1 torebka czarnej herbaty
1 łyżeczka kawy
2 łyżeczki cukru
50 ml rumu
Zaparzyć mocną herbatę, dodać kawę oraz cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Dodać rum i połączyć. Gotowym ponczem nasączać blaty biszkoptu, a następnie przełożyć powidłami śliwkowymi.
krem piernikowy:
150 ml kremówki 36%
200 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Kremówkę oraz przyprawy umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać mascarpone oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Otrzymanym kremem pokryć wierzch oraz boki tortu.
glazura czekoladowa*:
3 łyżki zimnej wody
75 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
140 g masła
3 łyżki kakao
*Podpatrzona na SłodkieFantazje.pl
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Otrzymaną glazurą polać ciasto.
dodatkowo:
8 miękkich pierniczków w czekoladzie najlepiej domowych
Pierniczkami udekorować wierzch tortu. Całość schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/12/tort-piernikowy.html