Wykonanie
Hej!W tym roku Mikołaj odwiedził mnie nieco wcześniej niż zwykle. Z tej okazji, a także na okoliczność urodzin siostry, postanowiłem podzielić się z
Wami przepisem na fantastyczny tort w klimacie zbliżających się świąt. Jeśli nie zdążyliście, albo po prostu nie robicie w tym roku dojrzewającego piernika staropolskiego, możecie zrobić właśnie taki piernikowy tort, który będzie ukoronowaniem wigilijnego stołu. Co więcej przepis ten prawie w całości jest mojego autorstwa (poza
czekoladową polewą). Przygotowując go, po raz pierwszy użyłem mojego nowego robota planetarnego
marki Sencor i już wiem, że za żadne skarby nie
wrócę do poprzedniego, starego-amatorskiego miksera, na którym pracowałem do tej
pory. Pieczenie ciast z nowym robotem to świetna sprawa i wielkie ułatwienie. Swoją
drogą nie wiedziałem, że konsystencja i jakość kremu może zależeć od sprzętu, na którym się pracuje. W tym przypadku piernikowy krem wyszedł wręcz idealny. Był odpowiednio sztywny, gładki i kremowy, a jednocześnie delikatny. Jeżeli nadal zastanawiacie się co kupić bliskiej osobie na święta lub sami nie wiecie o co poprosić Mikołaja, to zapewniam, że taki sprzęt będzie idealnym prezentem dla Was lub waszych
bliskich (jest to wydatek
rzędu 450 zł). Ponadto możecie skorzystać ze specjalnej świątecznej oferty, o której przeczytacie więcej tu . A teraz zapraszam do przepisu :)
biszkopt piernikowy:4
jajka (oddzielnie
białka i
żółtka)125 g
cukru180 g
mąki pszennej60 g
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżka
przyprawy do piernika2 łyżki płynnego
miodu2 łyżeczki
kakaoDno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm posmarować
masłem.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną,
przyprawę do piernika,
proszek do pieczenia oraz
kakao przesiać do miski.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo
cukier. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca dodawać kolejno po jednym
żółtku oraz
miód; mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Zmniejszyć obroty robota i dodawać stopniowo suche składniki. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 ° C przez 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto w formie upuścić na podłogę aby wyrównała się je go powierzchnia. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt przekroić na 4 równe blaty.do przełożenia:300 g (domowych)
powideł śliwkowychponcz:1 torebka czarnej
herbaty1 łyżeczka
kawy2 łyżeczki
cukru50 ml
rumuZaparzyć mocną
herbatę, dodać
kawę oraz
cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Dodać
rum i połączyć. Gotowym ponczem nasączać blaty
biszkoptu, a następnie przełożyć powidłami śliwkowymi.krem piernikowy:150 ml kremówki 36%200 g
mascarpone4 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiruKremówkę oraz
przyprawy umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać
mascarpone oraz
cukier puder i dokładnie połączyć. Otrzymanym kremem pokryć wierzch oraz boki
tortu.glazura czekoladowa*:3 łyżki zimnej
wody75 g
cukru pudru1 łyżka
żelatyny140 g
masła3 łyżki
kakao*Podpatrzona na SłodkieFantazje.pl
Żelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia.
Cukier puder i
kakao przesiać do rondelka. Dodać
masło oraz napęczniałą
żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Otrzymaną glazurą polać ciasto.dodatkowo:8 miękkich pierniczków w
czekoladzie najlepiej domowychPierniczkami udekorować wierzch
tortu. Całość schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny. Podawać.Smacznego! :)