ßßß
Składniki:2 l mleka500 ml śmietany 18 %6 jajek250 g masła w temperaturze pokojowej¾ szklanki cukru pudru20 g cukru waniliowego½ łyżki stołowej esencji waniliowejbakalie (rodzynki, suszone morele, orzechy, żurawina, skórka pomarańczowa)Przygotowanie:Przygotowujemy bakalie. Drobno je siekamy, a suszone owoce namaczamy w rumie lub w gorącej wodzie. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i esencją waniliową. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietaną i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy powoli, do momentu aż płyn podzieli się na ser i serwatkę. W trakcie gotowania pilnujemy, aby całość nie przywierała do dna garnka.Durszlak wykładamy podwójną warstwą gazy i dokładnie odcedzamy ser od serwatki. Najlepiej zostawić go na noc i rano ponownie odcisnąć (finalnie serek powinien być sypki).Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasny puch. Stopniowo dodajemy ser, wciąż ucierając masę na niskich obrotach miksera (jeśli posiadacie w domu makutrę, warto użyć jej zamiast miksera). Ucieranie zakończamy, gdy powstanie gładki i spójny krem. Następnie dodajemy odsączone bakalie i całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.Miskę wykładamy gazą lub czystą lnianą ściereczką. Do środka wykładamy masę z bakaliami i odstawiamy lodówki na kilka godzin (nie martwcie się, jeśli masa będzie płynna, bowiem stężeje podczas chłodzenia). Gotową paschę wykładamy na talerz, odwracając miskę do góry dnem. Na koniec zdejmujemy gazę lub ściereczkę. Dekorujemy wedle uznania.Smacznego!