Wykonanie
Pascha to wielkanocny deser rosyjskiego pochodzenia. Tradycyjnie przygotowuje się ją z
jajek i
mleka, które symbolizują odrodzenie wiosennej przyrody. Pozostałe dodatki -
cukier i
bakalie mają zwiastować bogactwo i dobrobyt. Po raz pierwszy przygotowałam paschę w ubiegłym roku. Zdecydowałam się przyrządzić wersję na gorąco, gdzie samodzielnie przygotowuje się
ser będący bazą deseru. Jest to przepis bardziej czasochłonny, ale warty zachodu, bowiem pascha smakuje doskonale, a jej trwałość jest większa, aniżeli paschy z użyciem gotowego
twarogu. Wzorowałam się na znakomitej recepturze Agnieszki Kręglickiej, wprowadzając do niej małe zmiany.
Składniki:2 l
mleka500 ml
śmietany 18 %6
jajek250 g
masła w temperaturze pokojowej¾ szklanki
cukru pudru20 g
cukru waniliowego½ łyżki stołowej esencji waniliowej
bakalie (
rodzynki,
suszone morele,
orzechy,
żurawina,
skórka pomarańczowa)Przygotowanie:Przygotowujemy
bakalie. Drobno je siekamy, a
suszone owoce namaczamy w
rumie lub w gorącej wodzie.
Mleko zagotowujemy z
cukrem waniliowym i esencją
waniliową.
Jajka roztrzepujemy razem ze
śmietaną i wlewamy do wrzącego
mleka. Gotujemy powoli, do momentu aż płyn podzieli się na
ser i
serwatkę. W trakcie gotowania pilnujemy, aby całość nie przywierała do dna garnka.Durszlak wykładamy podwójną warstwą gazy i dokładnie odcedzamy
ser od
serwatki. Najlepiej zostawić go na noc i rano ponownie odcisnąć (finalnie
serek powinien być sypki).
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na jasny puch. Stopniowo dodajemy
ser, wciąż ucierając masę na niskich obrotach miksera (jeśli posiadacie w domu makutrę, warto użyć jej zamiast miksera). Ucieranie zakończamy, gdy powstanie gładki i spójny krem. Następnie dodajemy odsączone
bakalie i całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.Miskę wykładamy gazą lub czystą lnianą ściereczką. Do środka wykładamy masę z
bakaliami i odstawiamy lodówki na kilka godzin (nie martwcie się, jeśli masa będzie płynna, bowiem stężeje podczas chłodzenia). Gotową paschę wykładamy na talerz, odwracając miskę do góry dnem. Na koniec zdejmujemy gazę lub ściereczkę. Dekorujemy wedle uznania.Smacznego!