Wykonanie




Pascha, czyli sernik w inny sposób, czyli przysmak moich Rodziców, czyli coś, czego nie
tknę - chyba, że liczy się wyjadanie
rodzynek!:)Korzystając poniekąd z TEGO PRZEPISU .Pascha z gotowanego
mleka:

Składniki:dwa litry
mlekapół litra
śmietanysześć jaj250g miękkiego
masła2/3 szklanki
cukru pudru2
cukry wanilinowe
rodzynkisuszone morelePrzygotowanie:Zagotować
mleko. Roztrzepać
jajka ze
śmietaną i wlać do wrzącego
mleka. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować, aż oddzielą się grudki i wszystko się zważy. Odstawić do ostygnięcia.Durszlak (duży!) wyłożyć gazą. Cały płyn przecedzić przez sito. Mocno odcisnąć pozostałość
serwatki, a
ser pozostawić na durszlaku kilka godzin. Utrzeć
masło z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo do
masła dodawać
twaróg, ciągle ucierając do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodać
bakalie i wmieszać je w masę. Przełożyć do naczynia wyłożonego gazą. Ugnieść całość w naczyniu i porządnie zawinąć całość w gazę. Odstawić w chłodne miejsce na noc.

