Wykonanie
Składniki:- 2 litry
mleka 3,2%- 1/2 litra kwaśnej
śmietany 18%- 1
laska wanilii- 6
jajek- 250g miękkiego
masła- 3/4 szklanki
cukru pudru- 150g
bakalii (posiekane
orzechy,
żurawina,
rodzynki itp.)*dodatkowo- 1/2 tabliczki
białej czekolady- kilka łyżek
śmietany 30%Sposób przygotowania:1.
Laskę wanilii przecinamy, wrzucamy do
mleka, które zagotowujemy.2.
Jajka dokładanie mieszamy ze
śmietaną i powoli wlewamy do wrzącego
mleka. Gotujemy ok. 5 min., aż płyn się zważy i podzieli na
ser i
serwatkę (pamiętać, aby cały czas mieszać).3. Wyciągamy
laskę wanilii, studzimy. Sitko wykładamy ściereczką lub podwójną gazą i odcedzamy
ser. Pozostawiamy na kilka godzin, następnie odciskami, jednak nie za mocno, by pascha nie była zbyt sucha.4.
Masło miksujemy z
cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy przygotowany wcześniej
ser. Gdy masa będzie jednolita, wsypujemy
bakalie, mieszamy łyżką. Masę wykładamy do miski wyłożonej gazą i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia paschę wyciągamy z miski, można polać
białą czekoladą, rozpuszczoną z kilkoma łyżkami
śmietany w łaźni
wodnej, chłodzimy w lodówce.Inspiracja:domowe-wypieki