Wykonanie
Nasz ulubiony deser na Wielkanoc, przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Tym razem zagościł na naszym
stole w postaci imieninowego
tortu. Pyszne, jednak kaloryczne ciasto, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na chwilę rozpusty. Serdecznie polecam;) Jakość zdjęcia nie za dobra ale niestety nie posiadam innego bo ciasto było robione na zamówienie;)
Składniki:1.5 litra
śmietany 18%1.5 litry
mleka9
jajek2 kostki
masła20 dag
cukru pudrułyżka
kakao ciemnego
bakalieczekoladagalaretkaWykonanie:
Mleko zagotować(na małym ogniu, uważać bo lubi się przypalić).
Jajka roztrzepać ze
śmietaną i dodać do gotującego się
mleka. Co jakiś czas mieszać, aby nie przywarło. Gotować do wytworzenia się
serka, wystudzić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i stopniowo dodawać ostudzony
serek, ciągle ucierając. Dodać
bakalie,
czekoladę,
galaretkę(ilość według naszych upodobań. Ja do tej ilości
daję 2 opakowania
galaretki z jutrzenki i 2 opakowania 100 gramowej
czekolady, zarówno
galaretkę jak i
czekoladę kroimy w kostkę) i wymieszać.Masę podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać łyżkę
kakao, wymieszać do połączenia się składników. Do tortownicy przełożyć najpierw ciemną masę a później jasną. Udekorować startą na tarce
czekoladą. Schłodzić w lodówce.Smacznego;)