ßßß
Składniki:2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju4-5 sztuk ugotowanych ziemniaków (średniej wielkości)2 małe czerwone cebule2 ząbki czosnku1 świeża papryczka chilli2 jajka8 łyżek stołowych bułki tartej + do panierowaniasól, pieprz, słodka paprykamasło klarowane/oliwa do smażeniaPrzygotowanie:Ugotowane ziemniaki ugniatamy lekko tłuczkiem. Umieszczamy w dużej misce i dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, cebule pokrojone w kosteczkę, posiekany czosnek oraz posiekaną ostrą paprykę. Wszystkie składniki mielimy blenderem, tak żeby zostały jeszcze kawałki tuńczyka, a całość nie przypominała całkowitej papki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy bułkę tartą (u mnie wystarczyło 8 łyżek stołowych). W rzeczywistości ilość ta może ulec zmianie, bowiem jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej bułki tartej. Kiedy z łatwością daje się już lepić kotleciki, wówczas masa posiada właściwą konsystencję. Przed usmażeniem croquetas, warto odstawić masę na noc do lodówki, aby smaki lepiej się przegryzły.Z gotowej masy formujemy podłużne kotleciki, przypominające kształtem paluszki rybne. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto z każdej strony. Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionymi sosami.Smacznego!Zobacz przepisy na: sos belgijski i sos czosnkowy