ßßß
Cześć kochani. Przychodzę dzisiaj do was z propozycją obiadu bo zrobiłam mielone. Narobiłam ich tyle, że wystarczy dla wszystkich. Pamiętam jak mój tata robił nam takie mielone kiedyś i jadłyśmy je z bułką, porywałyśmy kotleta w dłoń i uciekałyśmy na podwórko. Ach to były czasy.Ja uwielbiam mielone w towarzystwie buraczków lub sałatki z kapusty pekińskiej, lubię je sobie kłaść na kanapki. A wy lubicie mielone ?Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.Składniki:- 1 kg mielonego z łopatki- 1 czerwona cebula- 1 jajko- sól i pieprz- 1-2 ząbki czosnku- bułka tarta- olej do smażeniaMięso przekładam do miski, dodaje jajko, drobno pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Mieszam i formuje za pomocą rąk kotlety, obtaczam je w bułce tartej (u mnie własnej roboty z chleba pełnoziarnistego) i smażę na rumiano z dwóch stron, na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego.Uwielbiam mielone z buraczkami i innymi surówkami. Takie kotlety super się sprawdzą także jako dodatek na kanapki, do burgera.