Wykonanie
            Kolejny sposób na urozmaicenie mielonych kotletów czyli mielone inaczej . Dodany do masy podsmażony 
seler sprawia, że tradycyjny mielony zmienia swój charakterystyczny smak. 
Seler jest w nich dość mocno wyczuwalny. Niebagatelna zaletą tych mielonych kotletów jest również dodatkowa porcja warzyw, jaką w ten sposób dostarczamy do naszej całodziennej diety. Kotlety są i zdrowsze i smaczniejsze.

500 g 
mielonego mięsa wieprzowego150 g 
selera korzeniowego, startego na grubej tarce1 
jajko1 
czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 gruby ząbek 
czosnku, zmiażdżony2 czubate łyżki 
bułki tartej plus dodatkowo do obtoczenia
sól i 
pieprz do smaku
olej do smażenia
Seler i 
cebulę podsmażamy na 
oleju. Lekko studzimy. 
Mięso wkładamy do miski, dodajemy 
jajko, 
czosnek, 
bułkę tartą oraz usmażoną 
cebulę i 
seler. Doprawiamy 
solą i 
pieprzem i dokładnie wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w 
bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym 
oleju, aż nabiorą ładnego brązowego koloru.