Wykonanie
Jakiś czas temu kupiłam
jarmuż w opakowaniu podobnym do mixu
sałat. Jako, że później nie miałam czasu, aby go przetworzyć w coś ciekawego, wylądował w zamrażarce. Wreszcie postanowiłam go zużyć, ale stwierdziłam, że po zamrożeniu nie będzie już tak smaczny jak świeży, więc nada się tylko na zupę lub farsz. Przypomniało mi się, że widziałam kiedyś przepis na pierogi z
jarmużem. Był to strzał w dziesiątkę. Pierogi są przepyszne, a w dodatku stanowią miłą odmianę dla tych tradycyjnych. Tworząc farsz, zainspirowałam się przepisem od lubięgotowanie, lecz wprowadziłam do niego kilka modyfikacji.

Składniki:(na około 30 sztuk)ciasto:około 300 g
mąki wrocławskiej +
mąka do podsypywaniapół szklanki ciepłej
wodyszczypta
soli1 stołowa łyżka
olejufarsz:300 g
jarmużu200 g
cheddara50 g
sera feta1
papryczka chilli1 łyżka
oliwy2
czerwone cebule3 ząbki
czosnku1
jajko1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziegoświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:farsz:
Cheddar ścieramy na tarce o dużych oczach, a
fetę kroimy w drobną kostkę. Odstawiamy na bok.
Jarmuż dokładnie płuczemy i wycinamy nerwy (jeśli używacie świeżych, dużych liści to porwijcie je na mniejsze części). Liście dokładnie osuszamy na ściereczce lub ręczniku papierowym.
Papryczkę chilli przecinamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie kółeczka.
Cebulę i
czosnek siekamy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i szklimy na łyżce
oliwy. Następnie dodajemy osuszony
jarmuż oraz
papryczkę chilli. Dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie doprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem,
słodką papryką oraz
czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia. Gdy
jarmuż lekko ostygnie, dodajemy rozmącone
jajko oraz oba rodzaje
sera. Całość mieszamy, odstawiamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem ciasta.pierogi:
Mąkę przesiewamy z
solą. Stopniowo dolewamy
wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy
olej i zagniatamy rękoma aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym
mąką. Za pomocą szklanki o średnicy 8 cm wykrawamy kółka. Do środka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym
mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.

Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną
wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z karmelizowaną/podsmażoną
cebulką oraz
śmietaną. Smacznego!Dobra rada:Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce i włożyć do zamrażarki.