Wykonanie
Uwielbiam pikantne jedzenie. Im bardziej pali, tym lepiej. Kiedyś
jadłam tak pikantną zupę, że aż mnie uszy bolały i zalewałam się łzami, ale nie mogłam przestać jeść. Tylko, że podobno, nie można stale jeść ostrych potraw, bo to szkodzi... na coś. Prawdopodobnie na żołądek. Także aby go nie męczyć, nie serwuję sobie takich megapikantnych rzeczy codziennie. Ale jak już zrobię sobie coś
ostrego, to raz, a dobrze.Wspaniale się złożyło, że ostatnio, kiedy miałam ochotę na takie właśnie ostre cokolwiek, obejrzałam powtórkę programu Nigelli, w którym podała przepis na sos jumbo. Pomyślałam, że jest tak ładny i musi być taką żyletą, że nie pozostaje mi nic innego, jak go zrobić i zjeść. Zrobiłam go do pary z domowymi nachos, ale jakby się uprzeć, to można go też podać z
makaronem. To naprawdę superpiekielna przekąska!Enjoy! ;)
NACHOSSkładniki:- 2 szklanki
mąki kukurydzianej- 2 szklanki
mąki pszennej-
jajko- letnia
woda-
sól,
pieprz-
słodka papryka w proszku-
olej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:
Mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy
jajko. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając
wodę. Ciasto powinno być zwarte i sprężyste (podobnie jak te, na pierogi). Dodajemy również
przyprawy do smaku. Stolnicę posypujemy odrobiną
mąki, aby nic się do niej nie przyklejało. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutkie, ok 1 mm. placki. Np. za pomocą szklanki wycinamy z placków koła, które następnie dzielimy na 6-8 trójkątów. Tak przygotowane nachosy smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor.
SOS JUMBO NIGELLISkładniki:- 250 g.
słodkiej papryki. Ja użyłam takiej . Może być też świeża, ale należy ją wcześniej podpiec w piekarniku i zdjąć skórkę.- 3
papryczki chilli- duża garść łodyg świeżej
kolendry-
limonka- ząbek
czosnku-
sól- 120 ml.
oleju arachidowegoPrzygotowanie:Najpierw zajmujemy się
kolendrą, tzn. odkrajamy część łodyg bez liści o tych, na której liście są. Same łodygi wrzucamy do blendera/malaksera. Dodajemy ząbek
czosnku, skórkę otartą z
limonki i sok z niej wyciśnięty oraz pokrojone na kawałki
papryczki chilli (razem z pestkami). Wszystko razem chwilę miksujemy. Następnie dodajemy liście
kolendry,
sól i znowu miksujemy. Ostatnim etapem jest stopniowe, bez przerywania miksowania, dodawanie
oleju arachidowego.Smacznego!