Wykonanie
Kochani!Czas zacząć akcję Kuchnia skandynawska 2015 . W tym roku zamierzam zasypać Was masą nowoczesnych przepisów skandynawskich. W wakacje nabyłam dwie super książki z tej dziedziny: The New Nordic. Recipes from a Scandinavian Kitchen. Simon Bajada oraz Scandinavian baking. Loving baking at
home.
Trine Hahnemann. Zatem do dzieła. Na pierwszy rzut idzie przepis z drugiej z nich – ‚pizza’ nordycka na orkiszowym spodzie z
jarmużem i
ziemniakami.

Składniki na 1 placek:12,5 g
drożdży150 ml letniej
wody150 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej (razowej)75 g
mąki pszennej1/2 łyżeczka
soli3-4 małe
ziemniaki100 g
jarmużu4 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku1 mała zielona
papryczka chillisól morska,
pieprz100 g
fety dobrej jakości

1.
Drożdże rozkruszyć w miseczce. Wymieszać z 50 ml letniej
wody, 2 łyżkami
mąki orkiszowej i 1 łyżką
mąki pszennej. Zostawić na 30 minut. Zaczyn powinien w tym czasie podwoić objętość.2. Wyrobić elastyczne ciasto z pozostałej
mąki i
wody. Zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia na blacie obsypanym
mąką, pod ściereczką.3.
Ziemniaki umyć, osuszyć, nie obierać. Pokroić w bardzo cienkie plasterki (najlepiej przy pomocy mandoliny lub szatkownicy).
Jarmuż posiekać. Posiekać
chilli i
czosnek.4. Piekarnik rozgrzać do 200 ºC.5. Ciasto rozwałkować na placek (taki aby zmieścić się na blasze), posmarować 2 łyżkami
oliwy.6.
Jarmuż wymieszać z
czosnkiem,
chilli i pozostałą
oliwą. Rozłożyć równomiernie na pizzy. Na wierzchu ułożyć plastry
ziemniaków, posypać
solą,
pieprzem i pokruszoną
fetą.7. Piec na środkowej półce piekarnika w trybie grzania góra-dół ok. 20-25 minut.