Wykonanie
Co prawda Andrzejki już za nami, ale może skorzystacie z tego przepisu na Sylwestra lub na karnawałowych imprezach.
Sałatka jest naprawdę sycąca i smaczna. W dodatku efektownie wygląda i zaskakuje fakturą składników. Gorąco polecam do wypróbowania, a za przepis dziękuje Marice .

Składniki:
sałatka:główka
sałaty lodowej3
pomidory300 g
mięsa mielonego wieprzowego1
cebula3 lyżki stołowe
koncentratu pomidorowego300 g
pieczarek1 puszka
kukurydzy1 puszka
czerwonej fasoli50-70 g startego
żółtego serachipsy nachos
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
czosnek granulowany
olej do smażeniałyżka
masłasos:5 łyżek stołowych
majonezu3 łyżki stołowe
ketchupu1 łyżka stołowa
musztardyPrzygotowanie:Na początek podsmażamy
cebulę i
mięso mielone wraz
przyprawami na łyżce
oleju. Gdy
mięso jest rumiane dodajemy
koncentrat pomidorowy, mieszamy i grzejemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Na drugiej patelni, na łyżce
masła podsmażamy pokrojone w plasterki
pieczarki.
Sałatkę układamy warstwowo, rozpoczynając od dna miski:
sałata lodowa (porwana na kawałki),
pomidory (pokrojone w kostkę), wcześniej przygotowane
mięso mielone,
pieczarki,
kukurydza z puszki,
fasola z puszki, sos (z
majonezu,
ketchupu i
musztardy),
ser żółty (tarty na tarce o dużych oczkach), pokruszone
chipsy nachos (u mnie o smaku
chilli). Dookoła miski układamy też całe nachos pionowo, tak aby utworzyły koronę.
Sałatkę odstawiamy do lodówki. Smacznego!