Wykonanie
Składniki:- 1/2kg
mięsa mielonego- 1
cebula czerwona- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego- 1 mała
sałata lodowa- 3
pomidory- 1/2kg
pieczarek- 1 puszka
czerwonej fasolki- 1 puszka
kukurydzy- 400ml
jogurtu greckiego- 4 łyżki
majonezu- 2 ząbki
czosnku- 100g
żółtego sera-
sól i
pieprz- paczka
chipsów tortilla-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Mięso podsmażamy na
oleju, dodajemy posiekaną
cebulę, koncentrat i jeszcze chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, studzimy.2.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i również podsmażamy, aż wyparuje nadmiar płynu, który pojawi się podczas smażenia, przyprawiamy, studzimy.3. W przezroczystej misce układamy warstwy:
sałata porwana na kawałki, pokrojone w kostkę
pomidory, usmażone
mięso,
pieczarki, odsączona
kukurydza i
fasolka.4.
Jogurt mieszamy z
majonezem, zmiażdżonym
czosnkiem, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotowym sosem polewamy
sałatkę, następnie posypujemy startym
żółtym serem, połamanymi kilkoma
chipsami, boki dekorujemy całymi
chipsami.