ßßß
SKŁADNIKI: duża, szklana miska500 g mięsa mielonego (najlepiej samemu zmielić np. łopatkę) + łyżka oleju4 łyżki koncentratu pomidorowego500 g pieczarek + 3 łyżki małsa/oleju1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasolki1/2 główki sałaty lodowej2 czerwone cebule300-500 g pomidorków koktajlowych500 ml jogurtu naturalnego6 łyżek majonezu200 g startego sera żółtego1 op. nachos (np. solone)sól i pieprzpapryka mielona słodka i ostra4 ząbki czosnkuPRZYGOTOWANIE:Wszystkie warzywa tego wymagające myjemy. a warzywa z puszki odsączamy.Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni i na odrobinie tłuszczu podsmażamy mięso, które przyprawiamy 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą, pieprzem i paprykami. W połowie smażenia dodajemy cebulę, a gdy ta zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tłuszczu. Studzimy.Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą, pieprzem, mielonymi paprykami i dobrze mieszamy.W misce układamy warstwowo:- porwana sałata- pokrojone na pół pomidorki koktajlowe- mięso mielone- pieczarki- kukurydzę- fasolkę- cały sos- tarty ser- pokruszone nachos (1/2 opakowania)Resztę nachos układamy w misce, tworząc koronę. Sałatkę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!