Wykonanie
Ta
sałatka to hit każdej imprezy. Naprawdę! Pierwszy raz ją
jadłam na Sylwestra i od tego czasu jest moim numerem 1. Przepis na nią dostałam od koleżanki, więc szybciutko dzielę się nim z
Wami. Może zagości na Waszym
stole w najbliższy weekend? A przyznam, że jest warta salonów :)Ps. Dziękuję Martuś :)

SKŁADNIKI: duża, szklana miska500 g
mięsa mielonego (najlepiej samemu zmielić np.
łopatkę) + łyżka
oleju4 łyżki
koncentratu pomidorowego500 g
pieczarek + 3 łyżki małsa/oleju1 puszka
kukurydzy1 puszka
czerwonej fasolki1/2 główki
sałaty lodowej2
czerwone cebule300-500 g
pomidorków koktajlowych500 ml
jogurtu naturalnego6 łyżek
majonezu200 g
startego sera żółtego1 op. nachos (np. solone)
sól i
pieprzpapryka mielona słodka i ostra4 ząbki
czosnkuPRZYGOTOWANIE:Wszystkie warzywa tego wymagające myjemy. a warzywa z puszki odsączamy.
Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni i na odrobinie tłuszczu podsmażamy
mięso, które przyprawiamy 3 ząbkami
czosnku przeciśniętymi przez praskę,
solą,
pieprzem i
paprykami. W połowie smażenia dodajemy
cebulę, a gdy ta zmięknie dodajemy
koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.Umyte i osuszone
pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tłuszczu. Studzimy.
Jogurt mieszamy z
majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem, mielonymi
paprykami i dobrze mieszamy.W misce układamy warstwowo:- porwana
sałata- pokrojone na pół
pomidorki koktajlowe-
mięso mielone-
pieczarki-
kukurydzę-
fasolkę- cały sos- tarty
ser- pokruszone nachos (1/2 opakowania)Resztę nachos układamy w misce, tworząc koronę.
Sałatkę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!