Wykonanie
Wiem, wiem... miałam Was już nie męczyć przepisami z
makaronem ;). Ale wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień
Makaronu i z tej właśnie okazji
marka Lubella zorganizowała konkurs „Makaronowe Inspiracje Lubelli”. Postanowiłam spróbować swoich sił i raz jeszcze wyczarować danie z użyciem
makaronu. Tym razem
tarta z
makaronem - danie bardzo smaczne i sycące. Sprawdzi się jako obiad lub pokrojona w trójkąty jako szybka przekąska na posiadówce ze znajomymi.

Składniki:

40dag
makaronu spaghetti Lubella
szynka szwarcwaldzka (100g)250g
kurek4 ząbki
czosnku1 świeża
papryczka pepperoni1 średniej wielkości
cebula1 pęczek
natki pietruszkiplacek tortilli dopasowany wielkością do formy na tartęoliwa/olej do smażeniaopcjonalnie:
bułka tarta +
oliwa do natłuszczenia formysos:2
jajka2 łyżki stołowe kwaśnej
śmietany (12%)2 łyżki stołowe
mleka4 łyżki stołowe
mąki pszennej50g
startego sera gouda
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą/olejem i podsmażamy na wolnym ogniu aż
cebula się zeszkli. W tym czasie pepperoni myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę.
Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, a
szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski.
Makaron gotujemy al dente zgodnie z opisem na opakowaniu (u mnie 10 min). Na patelnię z
cebulą i
czosnkiem dorzucamy:
szynkę,
grzyby oraz papryczkę. Mieszamy i podsmażamy razem przez około 5-7 minut. Po tym czasie zawartość patelni mieszamy z odcedzonym wcześniej
makaronem oraz posiekaną
natką pietruszki. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy:
jaja,
mleko,
śmietanę,
starty ser,
mąkę oraz
przyprawy. Silikonową formę do tarty wykładamy dopasowanym do niej plackiem tortilli, na nim układamy
makaron z dodatkami i zalewamy sosem (gdy używamy formy blaszanej zamiast silikonowej, należy ją uprzednio natłuścić oraz wysypać
bułką tartą). Całość zapiekamy aż sos się zetnie - około 10-15 minut. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!
