ßßß Cookit - przepis na Tarta na tortilli, z makaronem, kurkami i szynką szwarcwaldzką

Tarta na tortilli, z makaronem, kurkami i szynką szwarcwaldzką

nazwa

Wykonanie

Wiem, wiem... miałam Was już nie męczyć przepisami z makaronem ;). Ale wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu i z tej właśnie okazji marka Lubella zorganizowała konkurs „Makaronowe Inspiracje Lubelli”. Postanowiłam spróbować swoich sił i raz jeszcze wyczarować danie z użyciem makaronu. Tym razem tarta z makaronem - danie bardzo smaczne i sycące. Sprawdzi się jako obiad lub pokrojona w trójkąty jako szybka przekąska na posiadówce ze znajomymi.
Składniki:
40dag makaronu spaghetti Lubella
szynka szwarcwaldzka (100g)
250g kurek
4 ząbki czosnku
1 świeża papryczka pepperoni
1 średniej wielkości cebula
1 pęczek natki pietruszki
placek tortilli dopasowany wielkością do formy na tartę
oliwa/olej do smażenia
opcjonalnie: bułka tarta + oliwa do natłuszczenia formy
sos:
2 jajka
2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany (12%)
2 łyżki stołowe mleka
4 łyżki stołowe mąki pszennej
50g startego sera gouda
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą/olejem i podsmażamy na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. W tym czasie pepperoni myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę. Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, a szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski. Makaron gotujemy al dente zgodnie z opisem na opakowaniu (u mnie 10 min). Na patelnię z cebulą i czosnkiem dorzucamy: szynkę, grzyby oraz papryczkę. Mieszamy i podsmażamy razem przez około 5-7 minut. Po tym czasie zawartość patelni mieszamy z odcedzonym wcześniej makaronem oraz posiekaną natką pietruszki. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy: jaja, mleko, śmietanę, starty ser, mąkę oraz przyprawy. Silikonową formę do tarty wykładamy dopasowanym do niej plackiem tortilli, na nim układamy makaron z dodatkami i zalewamy sosem (gdy używamy formy blaszanej zamiast silikonowej, należy ją uprzednio natłuścić oraz wysypać bułką tartą). Całość zapiekamy aż sos się zetnie - około 10-15 minut. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/10/tarta-z-makaronem-kurkami-i-szynka.html